Έλενα Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ: “H ΕΕ ενωμένη να απαντήσει με ισχυρές κυρώσεις στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον της Ευρώπης”

H συζήτηση του κρίσιμου αυτού ζητήματος στην Ολομέλεια αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Η κυρία Κουντουρά απευθυνόμενη στον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, απέδωσε τη συνεχιζόμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση να αρθρώσει ηχηρή απάντηση απέναντι στις τουρκικές απειλές, και για αυτό η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί τις εκκλήσεις προς αποκλιμάκωση.

Τόνισε εμφατικά ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αναφέροντας ότι οι τουρκικές απειλές δεν στρέφονται μόνο κατά της Ελλάδας, της Κύπρου ή σήμερα και της Γαλλίας, αλλά στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, και “απειλούν ευθέως την ουσία των αρχών της και τον πυρήνα του κεκτημένου της“.

Χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι η ΕΕ επιβάλει fast-track κυρώσεις κατά τρίτων χωρών, αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ομοφωνία για ισχυρές κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία που επιτίθεται στην Ευρώπη, διότι ευρωπαϊκά Κράτη συνεχίζουν να διατηρούν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή και η αλληλεγγύη να μένει στα λόγια.

Μπροστά σε αυτήν την εξωτερική απειλή, η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να συγκροτήσει ένα ισχυρό μέτωπο, για την άμεση επιβολή ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» επισήμανε στην ομιλία της, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να κατανοήσει η Τουρκία ότι απέναντι στις προκλήσεις της υπάρχει μια ενωμένη αποφασιστική Ευρώπη.

Μόνο έτσι θα εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της και θα δοθεί η δυνατότητα για έναν πραγματικό διάλογο“, κατέληξε η κυρία Κουντουρά.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές