Ίμια, 27 χρόνια μετά | Ellada FM


Tou Πάνου Πουρναρά

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου 1996, όταν  τρία παλικάρια της έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα Ίμια, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη.

27 χρόνια μετά η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, υπό άλλες συνθήκες βέβαια. Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών. 

Όλα αυτά, την ώρα που οι τουρκικές παραβιάσεις συνεχίστηκαν, καθώς  σε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά αλλά και το Βορειοανατολικό τμήμα της Χίου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη.  

Και το ζητούμενο είναι ότι η συνεχιζόμενη τουρκική ρητορική της επίθεσης συντηρείται με την ανοχή και την απουσία κυρώσεων από την πλευρά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όσο δεν υπάρχουν πραγματικές κυρώσεις, η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να σταματήσει, μέχρι να φτάσει στον τελικό στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να έχει σημαντικό λόγο στο Αιγαίο.  Source link

σχετικα αρθρα

Leave a review