«Αδικαιολόγητος» ο πανικός για την Credit Suisse


«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την αναταραχή στις μετοχές της Credit Suisse ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της ελβετικής τράπεζας, η Saudi National Bank.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της Credit Suisse κατακρημνίστηκαν χθες μετά την άρνηση της Saudi National Bank να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην ελβετική τράπεζα.

«Αν κοιτάξετε πώς έχει κάνει βουτιά ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έψαχναν απλώς για δικαιολογίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy στο CNBC την Πέμπτη.

«Πρόκειται για πανικό, λίγο πανικό. Πιστεύω ότι είναι εντελώς αδικαιολόγητος, είτε πρόκειται για την Credit Suisse είτε για ολόκληρη την αγορά», είπε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η Credit Suisse δεν είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια. «Δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Credit Suisse για παροχή βοήθειας», είπε. «Δεν ξέρω από πού προήλθε η λέξη ”βοήθεια”, δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει το μερίδιό της πέρα ​​από το 9,9% που είναι σήμερα. «Το μήνυμα δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο από τον Οκτώβριο», ανέφερε. «Ακόμα κι αν το θέλαμε, υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές από ρυθμιστικής πλευράς και συμμόρφωσης», είπε.

Τα σχόλιά του έρχονται ώρες αφότου η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «αποφασιστική δράση» και αποφάσισε να αξιοποιήσει το «σωσίβιο», που δήλωσε πρόθυμη να της παράσχει η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB). Όπως ανακοινώθηκε θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα, ενώ σχεδιάζει να προβεί σε επαναγορά χρέους.

Ο Ammar Al Khudairy πρόσθεσε ότι η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οι συνέπειές της στην αγορά ήταν διαφορετική από την οικονομική κρίση του 2008, λέγοντας ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για την προστασία των καταθετών περιόρισαν περαιτέρω φόβους μετάδοσης.

«Είχαμε όντως μια αποτυχία την περασμένη εβδομάδα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είδαμε το 2008. Αυτό είναι μόνο ένα μεμονωμένο περιστατικό, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα διάχυσης», είπε.

naftemporiki.gr

σχετικα αρθρα

Leave a review