Αμερικανοί Βουλευτές προτρέπουν τον Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα

Σε επιστολή τους προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, 18 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να ξεκινήσει συζητήσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μέχρι το επόμενο έτος.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα υπήρξαν πηγή διαμάχης μεταξύ των δυτικών συμμάχων για πολλές δεκαετίες. Η Ελλάδα ζητά την επιστροφή τους εδώ και πολύ καιρό», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

“Σήμερα σας γράφουμε ως μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα Ελληνικά θέματα προκειμένου να παροτρύνετε την κυβέρνηση σας να διαπραγματευτεί με την Ελληνική κυβέρνηση με ειλικρίνεια την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα”, προσθέτουν.

Οι πολιτικοί των ΗΠΑ θέλουν να δουν την επιστροφή των γλυπτών να σηματοδοτεί τους εορτασμούς για την 200ή επέτειο από την επανάσταση του 1821, που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος.

Πιστεύουν επίσης ότι ο Τζόνσον, με τις ακαδημαϊκές του γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα, θα εκτιμούσε περισσότερο από άλλους Βρετανούς πρωθυπουργούς του πρόσφατου παρελθόντος τη  συγκεκριμένη ενέργεια.

“Τα μέλη του Κογκρέσου ευχαριστούν τη Βρετανία που φροντίζει τα μάρμαρα. Γνωρίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον κατανοεί την Ελληνική ιστορία καλύτερα από οποιονδήποτε και τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί καλούν τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό”, αναφέρουν οι πηγές.

Το Βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αλλάξει τις διατάξεις για να επιστρέψει τα γλυπτά στην Αθήνα, καθώς ο νόμος «British Museum Act», που ισχύει από το 1963, απαγορεύει την οποιαδήποτε επιστροφή «περιουσίας» από το Βρετανικό Μουσείο.

Με το να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν μία μεγάλη ευκαιρία για τον Μπόρις Τζόνσον «να μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που σεβάστηκε το παρελθόν της Βρετανίας και δημιούργησε αίσθημα εμπιστοσύνης στη διεθνή κοινότητα μετά και το Brexit».

“Παραμένουμε ευγνώμονες για τις προσπάθειες και την καλή σας θέληση να υποστηρίξετε την ιστορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών και προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της σχέσης μέσω της επίτευξης στόχων όπως αυτός”, καταλήγει η επιστολή.

σχετικα αρθρα

Leave a review