Βασίλης Κεγκέρογλου: «Ανύπαρκτα στον κυβερνητικό χάρτη τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης»

Σε κυβερνητικές σκοπιμότητες και παραγκωνισμό των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Γραμματέας της Κ.Ο. Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, σε τοποθέτησή του για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Στ. Πέτσα, το οποίο είναι μία απόπειρα της κυβέρνησης να εναρμονιστεί με την Κοινοτική οδηγία για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

“Το ν/σ όμως που προωθεί ο κ.Πέτσας  έχει πάρα πολλές γκρίζες και μαύρες διατάξεις, εξυπηρετεί σκοπιμότητες, ακόμη και με την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε, την οποία προωθεί με διαφορετικό τρόπο από ότι η Ε.Ε θεσμοθέτησε αυτή την οδηγία. ” ανέφερε.

Τη θέση ο Β. Κεγκέρογλου του ανέπτυξε και σε σχετικό άρθρο στο στο «cretalive.gr», στο οποίο αναφέρει:

O πλουραλισμός και η πολυφωνία είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε ανελεύθερα καθεστώτα και δικτατορίες το πρώτο που επιδιώκουν είναι ο έλεγχος της πληροφόρησης, η ενημέρωση των πολιτών, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός.

Βεβαίως και σε δημοκρατικά συστήματα η κατάσταση ποικίλει ανάλογα με την ιδεολογικοπολιτική τοποθέτηση των κυβερνήσεων, τις πρακτικές που ακολουθούν και τις σκοπιμότητες που επιδιώκουν.

Σε κρίσιμες περιόδους στη χώρα μας επιδιώχθηκε ο  έλεγχος των μέσων.

Σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολουθεί μια πολιτική ασφυξίας των μέσων προκειμένου να χειραγωγήσει την μαζική ενημέρωση.

Με τις χρηματοδοτήσεις των Μέσων χωρίς κριτήρια και διαφάνεια, με επιλεκτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και με μια σειρά άλλες παρεμβάσεις.

Είναι πασιφανές ότι η Νέα Δημοκρατία το κάνει αποτελεσματικότερα απ’ ότι προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα με τις διαδικασίες αδειοδότησης και με την δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΝΕΛ που απέτυχε.

Οι εκθέσεις του ΕΣΡ 2018-2019 που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες μας και αποκαλύπτουν όλο το μέγεθος του περιορισμού της πολιτικής πολυφωνίας και του πλουραλισμού.

Τη θέση της πολιτικής πολυφωνίας έχει πάρει πλέον η δικομματική μονοφωνία με το 90% (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) όπως η έκθεση του ΕΣΡ έχει αποτυπώσει.

Το  ν/σ  που προωθεί ο κ. Πέτσας, εκτός από την  αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση της εργασίας και του ρόλου των δημοσιογράφων έχει πάρα πολλές γκρίζες και μαύρες διατάξεις.

Εξυπηρετεί σκοπιμότητες, ακόμη και με την ενσωμάτωση της οδηγίας της Ε.Ε., την οποία προωθεί με λειψό και στρεβλό τρόπο.

Επιβεβαιώνει την μόνιμη τακτική της Κυβέρνησης εις βάρος των Περιφερειακών Μέσων Επικοινωνίας, του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, ραδιοφώνου και των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών.

– Το 30%, όπως προβλέπεται από τον νόμο της διαφημιστικής δαπάνης που πρέπει να κατανέμεται στα Περιφερειακά Μέσα δεν εφαρμόζεται.

-Η επιδότηση εργασίας μια αναγκαία πράξη για τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς και για τα άλλα Περιφερειακά και Τοπικά Μέσα  που θα διασφάλιζε ότι μέσω της εργασίας στηρίζονται δεν υπάρχει για τα Περιφερειακά Μέσα.

-Η υπερφορολόγηση αποτελεί άλλο ένα βρόγχο για τα περιφερειακά μέσα, για τα οποία δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα.

-Δεν προωθούνται μέτρα στήριξης για τα Περιφερειακά Μέσα αφού δεν υπάρχουν στο χάρτη της Κυβέρνησης η οποία θεωρεί ότι αν τα έχει καλά μόνο με τα κεντρικά κάνει τη δουλειά της και αυτό είναι ντροπή.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι παραπάνω από σημαντικός και κρίσιμος για τη δημοκρατία και το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας, και των κεντρικών και των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Μέσων.

Ο έντυπος τύπος, ο ηλεκτρονικός και τα ραδιόφωνα έχουν τη δική τους αξία και δεν μπορεί να απομειωθεί ούτε να στραγγαλιστεί ο ρόλος τους με τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Στις χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια και διαφάνεια, έρχεται να προστεθεί ένα ν/σ με τις κυβερνητικές σκοπιμότητες για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, και χωρίς καμία στήριξη για τα Περιφερειακά Μέσα  και προφανώς πρέπει να αποσυρθεί.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές