Βρετανία: Στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει το Νομοσχέδιο της Εσωτερικής Αγοράς (Internal Market Bill), του οποίου την απόσυρση μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μετά την συζήτηση, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα περάσει στο επόμενο στάδιο. Η ψηφοφορία αναμένεται το βράδυ.

Η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να παραβιάσει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο έχει βυθίσει και πάλι την διαδικασία του Brexit σε κρίση, λιγότερο από τέσσερις μήνες μετά την οριστική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση με την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιταχύνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit άνευ συμφωνίας, ενώ το Λονδίνο απέρριψε το τελεσίγραφο των Βρυξελλών για την απόσυρση τμημάτων του νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, με πλειοψηφία 80 βουλευτών στην Βουλή των Κοινοτήτων, αντιμετωπίζει στάση από ορισμένους από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν και Τερέζα Μέι έχουν επικρίνει το νομοσχέδιο.

«Οταν ο πρωθυπουργός της βασίλισσας δίνει τον λόγο του για λογαριασμό της, είναι προφανές ότι θα τον τηρήσει, ακόμη και αν οι συνέπειες είναι δυσάρεστες», δήλωσε ο Τζέφρεϊ Κοξ, πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Μπόρις Τζόνσον, στους Times.

Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι στόχος του νομοσχεδίου, στο οποίο αναφέρεται απεριφράστως ότι είναι πιθανόν να περιλαμβάνει ασυμφωνίες με ορισμένους διεθνείς κανόνες, είναι η αποκατάσταση ασαφειών για την περίπτωση αποτυχίας των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

«Η ύπαρξη μίας πολιτικής ασφάλειας μου φαίνεται σωστό», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Κιτ Μόλτχαουζ.

Ωστόσο, ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν πως πιστεύουν ότι το Λονδίνο παίζει ένα είδος παιγνίου της κότας (chicken game ή παίγνιο της δειλίας στην Θεωρία των Παιγνίων), απειλώντας με κατάρρευση των εμπορικών συνομιλιών είτε για να πάρει ό,τι επιδιώκει είτε για να αποχωρήσει από την Ενωση χωρίς συμφωνία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δηλώνει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί όσους παραβιάζουν συμφωνίες και ότι, αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί, δεν θα υπάρξει καμία εμπορική συμφωνία, αφήνοντας στον αέρα τα πάντα, από τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι τα είδη διατροφής.

«Απομακρυνθείτε από το χείλος του γκρεμού, αποκαταστήστε την εμπιστοσύνη και τηρήστε τον λόγο σας», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Τόμας Μπερν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

Leave a review