Γρηγόρης Σταμούλης – Δήμαρχος Μεγαρέων : «Προβάλουμε τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο μας»

Για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την πολιτιστική κληρονομιά, την «έξυπνη πόλη και τις δράσεις σ’ αυτή την δύσκολη υγειονομική κρίση μιλά ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης στον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη. Ας δούμε τι είπαν:

Ερ. Πώς βοηθά η Δημοτική Αρχή την τοπική επιχειρηματικότητα; Τουριστικά ο Δήμος έχει περιθώρια ανάπτυξης δεδομένου και του έντονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής;

Απ. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας ευνοούν την ανάπτυξη τόσο του πρωτογενούς τομέα, όσο και του Τουρισμού σε πολλές μορφές αυτού, όπως Αρχαιολογικού, Φυσιολατρικού, Θρησκευτικού, Ιαματικού κλπ. Η ανάπτυξη των παραπάνω σίγουρα θα πολλαπλασιάσει τις θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα των νέων.

Η Γεωμορφολογία και οι άριστες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε να «θρέψει» ουσιαστικά όλο το Λεκανοπέδιο.

Η Αγροτική παραγωγή βρίσκεται ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα, τα δε παραγόμενα τοπικά προϊόντα είναι άριστης ποιότητας, όπως π.χ. Λάδι, Κρασί, Φυστίκια. Το μεγαλύτερο ποσοστό  εκ των παραγόμενων τοπικών προϊόντων καλύπτεται από τα Κηπευτικά και από τα Αυγά, τα οποία καλύπτουν το 35% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής.

Ο Δήμος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προσπαθεί να την αναπτύξει ακόμα περισσότερο και να την βάλει σε πιο επιστημονική και οργανωμένη βάση. Επίσης προγραμματίζει και τη δημιουργία Αγροτικού Τεχνολογικού Πάρκου.

Για την ανάπτυξη του Τουρισμού προσπαθούμε να προβάλουμε τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο (Βύζας ιδρυτής του Βυζαντίου (Κωνσταντινούπολη), Ευπαλίνος, Ευπαλίνειο Όρυγμα  Σάμου,  ελεγειακός ποιητής Θέογνις,  φιλόσοφος Ευκλείδης, Μεγαρική Φιλοσοφική Σχολή, Στίλπων διδάσκαλος  Ζήνωνα, Σουσαρίων, πρόδρομος της Κωμωδίας, Ολυμπιονίκης Ορσιππος, πρώτος έτρεξε γυμνός, γλύπτης Θεόκοσμος, είναι μερικοί από τους Μεγαρίτες, που έχουν προσδώσει κύρος και αίγλη στα Μέγαρα) και σε συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ, να αναπτύξουμε τον Ιαματικό Τουρισμό, στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου, που όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις και αναλύσεις, διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ερ. Ο Δήμος σας, βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα. Τι μπορεί να δει ή να κάνει ο επισκέπτης στην περιοχή σας;

Απ. Η περιοχή μας βρίσκεται πραγματικά μια «ανάσα» από την πρωτεύουσα και πολύ σύντομα μπορεί κάποιος από το Λεκανοπέδιο να μας επισκεφτεί.

Οι ημερήσιες εξορμήσεις που μπορούν να απευθυνθούν σε ένα τόσο ευρύ κοινό είναι σε θέση να καλύψουν όλων των ειδών τις αναζητήσεις για μία ημερήσια εκδρομή. Απίθανες παραλίες (Κινέττα, Αλεποχώρι, Λουτρόπυργος, Νεράκι, Νέα Πέραμος, Μέγαρα), ασύλληπτης ομορφιάς ορεινοί όγκοι και μονοπάτια (π.χ όρος Γεράνεια με 935 είδη φυτών, εκ των οποίων τα 36 ενδημικά), εξορμήσεις για καλό φαγητό σε ποιοτικά και γραφικά σημεία όπως π.χ η Πάχη και το Νεράκι, επισκέψεις σε μέρη ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικό Μουσείο, Κρήνη Θεαγένους, η μεγαλύτερη σωζόμενη στην Ελλάδα, κ.α) και φυσικά τα μοναδικά μοναστήριαμας και εξωκκλήσια, γνωστά σε όλο το πανελλήνιο για την ιστορικότητα τους, την θρησκευτική τους σημασία και το κάλλοςτους. Ταυτόχρονα, διαφορετικές μορφές διασκέδασης – άθλησης, όπως είναι το αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων.

Επειδή λένε μια εικόνα χίλιες λέξεις, σας προτρέπω,  να κάνετε τις πρώτες σας επισκέψεις στην περιοχή μας στο site www.pamemegara.gr  ή στο   facebook (pamemegara)  και το  instagram (pamemegara). 

Ερ. Ως διοίκηση επενδύσατε πάνω σε αυτό που λέμε «Έξυπνη Πόλη»;

Απ. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, είναι απαραίτητο να αναπτύσσουμε μεθόδους και συστήματα που θα «απαιτούν» την λιγότερη δυνατή συμμετοχή και χρόνο του πολίτη για την εξυπηρέτηση των αναγκών του από τον Δήμο. Εδώ και καιρό λειτουργούμε πλατφόρμα διαχείρισης αιτημάτων των πολιτών με υιοθέτηση όλων των λειτουργικών για tablets και smartphones. Αντιστοίχως, έχουμε αναπτύξει πλατφόρμα για την διαχείριση και την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αφορούν την λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων.

Με αυτή τη λογική και κυρίως εξαιτίας των ειδικών συνθηκών λόγω covid, ένα πλήθος πιστοποιητικών και βεβαιώσεων εκδίδονται από το Δήμο μας μέσω των συστημάτων μας με ηλεκτρονικό τρόπο αποκλειστικά και χωρίς φυσική παρουσία. Μια τέτοια προσέγγιση πέραν της ευκολίας που προσφέρει στον δημότη μας υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για την κοινωνία μας για τις μέρες που πρέπει να περιορίζονται οι μετακινήσεις λόγω της πανδημίας. Μένουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι μας και εκμεταλλευόμαστε τα σύγχρονα μέσα για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
email : geobat3@gmail.com

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές