ΕΕ: “Απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση των συνθηκών” του Brexit από τη Βρετανία

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς επανέλαβε σήμερα πως “οι συνθήκες πρέπει να τηρούνται” προσερχόμενος στην σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων του στο Βερολίνο, αντιδρώντας στην πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να παρακάμψει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το Brexit παραβιάζοντας την συμφωνία αποχώρησης που έχει υπογράψει με την ΕΕ.

“Είναι σαφές ότι κάθε ένας πρέπει να τηρήσει αυτά που έχει αποδεχθεί”, επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η παραβίαση των υπεσχημένων που προτίθεται να κάνει το Λονδίνο αφορά το πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο θέτει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ με στόχο την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας μετά την βρετανική αποχώρηση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχοου τόνισε από την πλευρά του ότι η τήρηση των συνθηκών συνιστά «απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό που θα μπορεί να μοιάζει σε μελλοντική σχέση».

«Ολοι αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία μου θυμίζει λίγο την ταινία “Η μέρα της μαρμότας”», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Γκέρνοτ Μπλούμελ.

«Κάθε φορά που καταγράφεται πρόοδος σε κάποια στιγμή, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του», είπε προσθέτοντας ότι σε κάποια στιγμή η βρετανική πλευρά θα πρέπει να αποφασίσει σε ποιο βαθμό αντιμετωπίζει στα σοβαρά συνολικά το ζήτημα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα φθάσει μέχρι το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM Business ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ενιαία αγορά Τιερί Μπρετόν. «Δεν θα εφαρμόσουμε την πρακτική της κενής καρέκλας».

«Ολόκληρη η Ευρώπη, και είναι αρκετά πρωτοφανές ώστε να πρέπει να τονισθεί, έχει συνταχθεί πίσω από τον διαπραγματευτή μας Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος έχει κάνει ένα πολύ αξιοσημείωτο έργο και του οποίου το φλέγμα μπορούμε να εκτιμήσουμε….», πρόσθεσε.

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι είμαστε αποφασισμένοι», είπε εξηγώντας ότι , εάν οι Βρετανοί θέλουν να έχουν την δυνατότητα «να επωφεληθούν από την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά μετά την έξοδό τους από την ΕΕ, θα πρέπει να αποδεχθούν και να τηρήσουν όλους τους κανόνες της».

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές