Εντυπωσιακή σύζευξη Δία-Κρόνου μετά από 400 χρόνια

Ένα σπάνιο φαινόμενο θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στις 21 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Οι μεγάλοι πλανήτες Δίας και Κρόνος  θα πλησιάσουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο που θα μοιάζουν σαν είναι ένας διπλός πλανήτης.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο είχε γίνει ξανά ορατό από τον γήινο νυχτερινό ουρανό πριν από 400 χρόνια, την εποχή του τον Μεσαίωνα.

Η «Μεγάλη Σύζευξη»

Όταν ο Δίας και ο Κρόνος βρίσκονται σε σύζευξη, συνήθως αναφέρεται ως «Μεγάλη Σύζευξη» επειδή οι δύο γίγαντες φυσικού αερίου δεν έχουν συχνά στενές συναντήσεις.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών -όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη– είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια.

Η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος θα έλθουν τόσο κοντά που θα μοιάζουν σαν ένας διπλός πλανήτης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του καθηγητή αστρονομίας Πάτρικ Χάρτιγκαν του Πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, την τελευταία φορά που μπορούσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο, ήταν στις 4 Μαρτίου 1226.

Οι δύο πλανήτες, προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό της Γης ήδη από φέτος το καλοκαίρι και «το απόγευμα της πλησιέστερης προσέγγισης στις 21 Δεκεμβρίου θα μοιάζουν με έναν διπλό πλανήτη, που θα διαχωρίζεται μόνο με το 1/5 της διαμέτρου της πανσελήνου» δήλωσε ο Π. Χάρτιγκαν.

«Για τους περισσότερους θεατές τηλεσκοπίων, κάθε πλανήτης και πολλά από τα μεγαλύτερα φεγγάρια τους θα είναι ορατά στο ίδιο οπτικό πεδίο εκείνο το απόγευμα» υπογράμμισε ο Χάρτιγκαν.

Αν και η σύζευξη θα είναι πιο ορατή κοντά στον ισημερινό, το σπάνιο συμβάν θα είναι ορατό στο δυτικό ουρανό οπουδήποτε στη Γη και θα εμφανίζεται καλύτερα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος.

Όσοι προτιμούν να περιμένουν, θα ξαναδούν το κοντινό ζευγάρι Δία και Κρόνου τον Μάρτιο του 2080, ενώ αυτό δεν θα ξανασυμβεί έως το 2400!

«Αυτές οι συζεύξεις είναι μεγάλα γεγονότα για τους αστρολόγους, αλλά επιστημονικά, δεν θα έχουν καμία επίδραση στη Γη», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Μάθιου Μπέιτ, καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Λονδίνο.

Ο Δίας, είναι ο πέμπτος πλανήτης από τον ήλιο και είναι ο μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα, ενώ ο Κρόνος, ο έκτος πλανήτης από τον ήλιο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ηλιακό σύστημα με μέση ακτίνα περίπου εννέα φορές μεγαλύτερη από τη Γη.

Στην αστρονομία, ο συνδυασμός αναφέρεται όταν δύο αστρονομικά αντικείμενα έχουν την ίδια σωστή ανύψωση ή βρίσκονται στο ίδιο εκλειπτικό μήκος.

σχετικα αρθρα

Leave a review