Ερευνα: Δεν βρέθηκε σχέση ανάμεσα στο αντιγριπικό εμβόλιο κατά την εγκυμοσύνη και στον αυτισμό του μωρού

Ο εμβολιασμός μιας εγκύου κατά της γρίπης Η1Ν1 («των χοίρων») δεν αυξάνει τον κίνδυνο το μωρό της να εμφανίσει αργότερα αυτισμό, επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα. 

Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ασφαλής ο αντιγριπικός εμβολιασμός των εγκύων.https://ffbc209d8f6ab6c77ffccdd6653648ac.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html#xpc=sf-gdn-exp-7&p=https%3A//www.real.grΜολονότι ορισμένες μελέτες είχαν ήδη δώσει ενδείξεις πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί, μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος χρόνου οι πιθανοί κίνδυνοι για το έμβρυο. Μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα είχε βρει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για αυτισμό, αν η μητέρα εμβολιαστεί κατά της γρίπης Η1Ν1 στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Όμως, η νέα έρευνα -η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα- καθησυχάζει ότι οι έγκυες δεν έχουν λόγο ανησυχίας. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Γιόνας Λούντβιγκσον του Τμήματος Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, μελέτησαν τις περιπτώσεις σχεδόν 40.000 μωρών που είχαν εκτεθεί στο εμβόλιο όσο ήσαν στη μήτρα (περίπου τα 14.000 κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), καθώς επίσης – για λόγους σύγκρισης- 29.300 μωρών, των οποίων οι έγκυες μητέρες δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Διαπιστώθηκε ότι, έπειτα από επτά χρόνια κατά μέσο όρο, τα ποσοστά αυτισμού ήσαν ουσιαστικά ίδια (περίπου 1%) στις δύο ομάδες παιδιών, δηλαδή όσων οι έγκυες μητέρες είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης και εκείνων που δεν είχαν. Δεν παρατηρήθηκε επίσης κάποια άξια λόγου διαφορά, αν το εμβόλιο είχε γίνει στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές