Ζωή Τηγανούρια – Μουσικοσυνθέτης : «Ζούμε μια ανελεύθερη, απάνθρωπη, παράλογη εποχή»

Η παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτης Ζωή Τηγανούρια σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξηστον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη μιλά για την σιωπή του Πολιτισμού, την νέα κανονικότητα, το lockdown, την πανδημία, τα λουκέτα επιχειρήσεων και την επόμενη μέρα. Ας δούμε τι είπαν:

Ερ. Πως νιώθετε που ο πολιτισμός και η παιδεία έχουν πληγεί λόγω κορωνοιού;

Απ. Πληγώνομαι και εγώ διότι διακρίνω υπερβολή. Βλέπω τα φώτα του πολιτισμού να σβήνουν σιγά σιγά. Από  το παράθυρο μου, τον τελευταίο καιρό βλέπω ολόφωτη την Ακρόπολη σε μια χώρα που έχει διαπρέψει στο πολιτισμό και στις επιστήμες της. Πράγμα όμως οξύμωρο με την πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος μου και  η τέχνη γενικότερα από τον Μάρτιο  του 2020.  Ασφαλώς δεν παίζουμε με την υγεία μας και πρέπει να προσέχουμε αλλά από την άλλη έχει επιβληθεί στο κόσμο μια τρομοκρατία που επισείει τέτοιο κατευθυνόμενο πανικό, ο οποίος  μας ευνουχίζει. Η παύση των σχολείων, η σιωπή των καλλιτεχνών, το κλείσιμο των χιλιάδων επιχειρήσεων, η παύση του τουρισμού, οι απολύσεις των εργαζομένων,  οδηγούν μοιραία σε καταστροφή.

Ερ. Μιλάτε για υπερβολή. Ενώ από την άλλη πραγματικά ο κόσμος φοβάται. Ποια είναι αυτά που θεωρείται υπερβολικά μέτρα;

Απ.  Όλα μπορώ να τα καταλάβω. Την μάσκα σε κλειστό χώρο (όχι όταν είμαι μόνη μου στο δρόμο), τις αποστάσεις, το τακτικό πλύσιμο των χεριών, τον σεβασμό στους μεγαλύτερους και στις ευπαθείς ομάδες. Εξάλλου με απόλυτη πειθαρχία τα τηρώ και εγώ όλο αυτό το καιρό τα μέτρα. Αλλά να σταματήσουν τα live ξαφνικά και ύστερα από τόση προετοιμασία που είχα κάνει με την καλλιτεχνική ομάδα μου, επειδή βγαίνει το προηγούμενο βράδυ ανακοίνωση: «δεν επιτρέπονται οι κονσόλες και όχι πάνω από τρία άτομα ορχήστρα», αυτό ήταν άκρως παράλογο και άτοπον.

Δηλαδή η κονσόλα και το τέταρτο άτομο της ορχήστρας μεταφέρει τον ιό; Γι’ αυτούς και πάρα πολλούς άλλους λόγους που βίωσα και βιώνω καθημερινά από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα που έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές συναυλίες μου κάνω λόγο για υπερβολή. Ακόμη και το sms που έρχεται στα κινητά όλων μας από την κρατική υπηρεσία έχει ήχο σειρήνας σαν να έχουμε επιστράτευση. Ενεργειακά όλο αυτό τρομοκρατεί τον κόσμο και προκαλεί πανικό στη μάζα. Εκεί είναι που εστιάζω την στοχευμένη και προμελετημένη τάση εκφοβισμού του κόσμου. Η υπερβολή θα φανεί όταν ρημάξουμε τελείως οικονομικά και όταν μας αποτελειώσουν. Η Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από τα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και οι «οικονομικές καβάντζες» του κόσμου τελειώνουν εάν δεν έχουν ήδη τελειώσει. Όσο αφορά  τα επιδόματα που θα δοθούν στο κόσμο περισσότερο συζητιούνται, για εντυπωσιασμό, από την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση από τα ΜΜΕ ενώ τελικά δίνονται λιγότερα. Εξάλλου  δεν αρκούν  για να ζήσει μια οικογένεια.

Ερ. Βλέπετε να γίνετε άρση των μέτρων τέλος Νοεμβρίου?

Απ. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα έχουμε γρήγορα άρση των μέτρων. Θα μας πάει ίσως και μέχρι το Πάσχα όλη αυτή η κατάσταση. Η αγορά θα ξεψυχήσει. Ο λαός θα «λαλήσει» από την απραξία και την ανέχεια.

Ερ. Θα μπορούσε σήμερα  ένας νέος καλλιτέχνης να προωθήσει την δουλειά του; Να ελπίζει σε ένα καλλιτεχνικό αύριο;

Απ. Η ελπίδα πεθαίνει  πάντα τελευταία ειδικά σε όποιον πιστεύει στον εαυτό του ωστόσο,  οι συνθήκες δεν ευνοούν καθόλου. Η τέχνη περνά μεγάλη κρίση και δεν είναι εύκολο ένας νέος καλλιτέχνης  να αντέξει όταν δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες,όταν δε μπορεί  να εκφραστεί. Οι περισσότεροι νέοι που ασχολούνται επαγγελματικά με την μουσική ψάχνουν να βρουν δουλειές για βιοποριστικούς λόγους. Ναι μεν σκληραγωγούνται,  αλλά ταυτόχρονα  απομακρύνονται αργά και  βασανιστικά από αυτό που αγαπούν. Ζούμε μια ανελεύθερη, απάνθρωπη, παράλογη εποχή, που μοιραία οδηγεί στην νέκρωση και στην αποχαύνωση. Ασφαλώς απαιτείται  πολλή τύχη για να τα καταφέρει κάποιος νέος καλλιτέχνης να διαπρέψει,  χωρίς γνωριμίες, γερό κομπόδεμα και μπάρμπα στη Κορώνη κάτι που ίσχυε και πριν τον κορωνοιό. Έξαλλου η Ελλάδα χρόνια τώρα, δεν φημίζεται για την αξιοκρατία της.

Ερ. Μιλήστε μας για τη πρόσφατη συμμέτοχη σας στο «We are 1 world».

Απ. Πρόκειται για το τραγούδι επίκαιρο του διάσημου Καναδού τραγουδοποιού Jason McCoy and Friends κατά της πανδημίας στο οποίο συμμετέχουν διάσημοι καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο. Είχα την χαρά  και την τιμή να μου κάνει ο ίδιος  πρόταση να συμμετέχω και εγώ από Ελλάδα. δες εδώ.

Μπορεί κάποιος επίσης να εξερευνήσει στο site μου για να ανακαλύψει τις πρόσφατες και παλαιότερες καλλιτεχνικές μου δραστηριότητες. https://zoe-music.net/el/

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές