Η ανοσιακή απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 ποικίλλει σημαντικά μεταξύ ασθενών με ήπια νόσο COVID-19

Την συσχέτιση διερεύνησαν μεταξύ της ήπιας νόσου COVID-19 και της μετέπειτα ανάπτυξης αντισωμάτων οι ερευνητές από το Public Health Clinical Centre της Σανγκάης.

Τα ευρήματα της μελέτης  συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης ΝτάνασηςΕυάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες στην μελέτη συμμετείχαν 175 ασθενείς με μέση ηλικία οι οποίοι είχαν ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 και θετική δοκιμασία PCR για τον ιό SARS-CoV-2. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 οι ασθενείς νοσηλεύτηκαν για μία ενδιάμεση περίοδο νοσηλείας 16 ημερών ενώ η διάμεση διάρκεια της νόσου ήταν οι 22 ημέρες.

Κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να αντιμετωπιστεί ο ιός από το ανθρώπινο σώμα, εμφάνισαν μεγάλη διακύμανση μεταξύ των ασθενών. Μάλιστα σε 10 ασθενείς δεν ανιχνεύονταν, ενώ στο 30% των ασθενών ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επιπλέον, σε 117 από τους 175 ασθενείς αξιολογήθηκε ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων 2 εβδομάδες αργότερα. Παρατηρήθηκε μια σημαντική μείωση σε σχέση με την πρώτη μέτρηση, ενώ στους 10 ασθενείς που αρχικά δεν είχαν ανιχνευτεί παρέμειναν μη ανιχνεύσιμα.

Το ενδιαφέρον επίσης κατά την παρατήρηση της μελέτης ήταν το γεγονός ότι ο τίτλος των εξουδετερικών αντισωμάτων ήταν σημαντικά υψηλότερος στους ασθενείς με μεγαλύτερη ηλικία σχετικά με τους νεότερους.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι τα αποτελέσματά τους είναι προκαταρκτικά και απαιτούνται περαιτέρω σχετικές μελέτες, ενώ η ικανότητα των εμβολίων να επάγουν ανοσιακή απάντηση και η πιθανή ανάγκη για επαναληπτική δόση θα αξιολογηθεί στις τρέχουσες κλινικές μελέτες εμβολίων.

σχετικα αρθρα

Leave a review