« Η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ δεν προϋποθέτει το ίδιο οικονομικό κόστος για τις χώρες μέλη»

 Σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στο κεφάλαιο της ενέργειας και σε επιπλέον εργαλεία που πρέπει να αποκτήσει η Ευρώπη.

Με αναφορά στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «βρίσκονται στο τραπέζι και νέες δυνατότητες, όπως μέτρα που να αφορούν το πετρέλαιο», αλλά «πρέπει να εξακριβωθεί τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και να αποφευχθούν διχασμοί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

«Η μέχρι τώρα ευρωπαϊκή απάντηση ήταν σίγουρα θετική, με ενότητα, κυρώσεις και βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Από οικονομικής απόψεως, θεωρώ ότι πρέπει να εργαστούμε για να αποκτήσουμε κάποια επιπλέον εργαλεία, υπέρ της ενεργειακής μας αυτονομίας», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

«Επίπονη προσπάθεια»

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια νέα εργαλεία της Ένωσης, για να στηριχθεί αυτή η ενεργειακή αυτονομία. Πρόκειται για μια πορεία η οποία χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και που δεν προϋποθέτει το ίδιο οικονομικό κόστος για όλες τις χώρες μέλη. Μια προσπάθεια η οποία απαιτεί αλληλεγγύη και κοινά χρηματοοικονομικά μέσα», εξήγησε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το πώς βλέπει τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η διάρκεια του πολέμου. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, αλλά για να γίνει αυτό, η Ουκρανία πρέπει να αντέξει – να μην φτάσουμε σε παράδοση – και κάποιοι μεγάλοι παίκτες, όπως η Κίνα, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους».

«Αποφασίσαμε να μην αντιδράσουμε στρατιωτικά, σε μια στρατιωτική επίθεση, και κάναμε καλά. Η θέση αυτή, όμως, έχει ένα κόστος. Δεν μπορούμε να νομίζουμε ότι αποφεύγουμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς κανένα κόστος, αλλά θα προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε όσο μπορούμε. Όλη αυτή η τρομερή υπόθεση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κάτι που εξαρτάται – σε έναν βαθμό – και από εμάς», ολοκλήρωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές