Η εντολή στα πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis είναι «μην ανοίξετε πρώτοι πυρ» τονίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

To πρωτοσέλιδο Sabah κάνει λόγο για νέα εντολή προς τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ σε ελληνικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στο πολεμικό ναυτικό “να μην είμαστε οι πρώτοι που θα ανοίξουν πυρ από τα πολεμικά πλοία που προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis αλλά να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο σε περίπτωση επίθεσης από την αντίθετη πλευρά”.

Μία τέτοια απόφαση για την νέα οδηγία ελήφθη στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας όπως υποστηρίζει από την πλευρά της και η Millyet όπου συζητήθηκαν εκτενώς οι κινήσεις της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Όπως αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ο ΟΗΕ «δεν έχει λάβει θέση» για το θέμα, αλλά είναι υπέρ της επίλυσης τέτοιων ζητημάτων μέσω της διπλωματίας και των διαβουλεύσεων.

Σε συνεδρίαση τονίστηκε πάντως πως το γεγονός ότι η Ελλάδα φέρνει σε διεθνείς πλατφόρμες το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου, δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο, δίνοντας μάλιστα την κατεύθυνση προς τους υπουργούς να τονίζουν συνεχώς το ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τα δικαιώματα της Τουρκίας απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Εξ ‘ου και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Τρίτη ότι «εμείς μπορούμε να προσέλθουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων γιατί είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας, σε αντίθεση με την Αθήνα που δεν έχει τα κότσια».

σχετικα αρθρα

Leave a review