ΙΑΕΑ: Οι πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας αποτελούν πηγή «σοβαρής ανησυχίας»

Η συνέχιση των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας προκαλεί «σοβαρή ανησυχία», ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ησυνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι βαθιά λυπηρή», αναφέρει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή της.

Την περίοδο μετά τη δημοσιοποίηση της προηγούμενης έκθεσης της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, τον Αύγουστο του 2019, η ΙΑΕΑ παρατήρησε «ενδείξεις για παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου» στον πυρηνικό σταθμό Γιονγκμπιόν.

Η ΙΑΕΑ υπενθυμίζει στην έκθεσή της ότι δεν έχει πρόσβαση στον σταθμό αυτό όπως και σε άλλους στη Βόρεια Κορέα και βασίζει τις αναλύσεις της «στις πληροφορίες που διαθέτει», όπως αυτές που δίνονται στη δημοσιότητα αλλά και σε δορυφορικές εικόνες.

Χθες Τρίτη οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Βόρεια Κορέα για το βαλλιστικό της πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται και εξακολουθεί να αποτελεί «σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα».

Σε κοινή τους «προειδοποίηση» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα αμερικανικά υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αποκτήσει υλικό το οποίο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές