Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε

Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο πλαίσιο της πολιτικής αναταραχής που έχει ξεσπάσει στη χώρα με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση Κόντε, που έχασε ένα από τα τρία κόμματα του συνασπισμού, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη Γερουσία.

Πάντως, οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση πολιτικής λύσης ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εν μέσω πανδημίας συνεχίζονται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Κόντε θα δοκιμάσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση στηριζόμενος και πάλι στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Το τελευταίο ήδη συμφωνεί με τον ηγέτη του, Νίκολα Τζινγκαρέτι, να προτάσσει και την ιδέα μιας «μιας κυβέρνησης εθνικών συμφερόντων» με τον Κόντε, στην πρωθυπουργία, να θεωρείται «σημείο ισορροπίας».

«Είμαστε η ραχοκοκαλιά αυτού του νομοθετικού σώματος: όπως πάντα, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, έχοντας ως αναφορά το καλό των πολιτών και θα εγγυηθούμε τα ευαίσθητα βήματα που περιμένουν τη Δημοκρατία μας» σχολίασε από την πλευρά του και ο αρχηγός των Πεντάστερων, Βίτο Κρίμι.

Πάντως, ακόμη κι αν ο Κόντε αποτύχει, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει με τη σειρά από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να διερευνήσουν την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης ή ακόμη και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Κι αυτό διότι σε κάθε περίπτωση θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε ένα διάστημα που πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές