Καμένη γη μετά τη συμφωνία- Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι Αρμένιοι

Η λήξη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η ανάδειξη του Αζερμπαϊτζάν ως νικήτρια δύναμη, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τη συμφωνία, 9 σημείων, κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στις 9 Νοεμβρίου μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των γεωστρατηγικών δεδομένων σε μία τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τον Καύκασο έως την Κίνα, την εμπέδωση μίας νέας τακτικής πολέμου επί του επιχειρησιακού πεδίου και την πλήρη επιβεβαίωση του κανόνα που θέλει ο πιο αδύναμος να είναι και ο μεγάλος χαμένος στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν τα εδάφη τους καίγοντας τα σπίτια, τις περιουσίες, τις εκκλησίες τους.

Αν υπάρχει επίσης κάτι ακόμη που προέκυψε μέσα από τον σύντομο πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας όμως και το οποίο αφορά άμεσα και την Ελλάδα, είναι η ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας σε μια σειρά από κράτη που κατοικούνται από τουρκόφωνους πληθυσμούς κατά μήκος του λεγόμενου «Δρόμου του Μεταξιού». Πλέον, μέσω της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Τουρκία, αθέατος πρωταγωνιστής των εξελίξεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κινητήριος μοχλός της επικράτησης του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας, αποκτά μία ανεμπόδιστη από εδάφους πρόσβαση σε όλα τα κράτη που συνδέονται με συγγενικούς δεσμούς μαζί της, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το Τουρκμενιστάν, το Κιρζικιστάν και το Καζακστάν, αγγίζοντας μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουϊγούρων μέχρι και τις δυτικές επαρχίες της Κίνας.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές