Κεραμέως: Αύριο οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία – Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Η αυριανή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιτροπή λοιμωξιολόξων και θα ληφθούν όλες οι τελικές αποφάσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Τόνισε πως τα κρούσματα του Αυγούστου έδειξαν πως οι εκδρομείς που επέστρεψαν και ήταν κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικοί, άλλαξαν τα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, η επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων και η κατάσταση που θα διαμορφωθεί επιδημιολογικά, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα έθεσε μάλιστα για πρώτη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, καθώς όπως είπε, πρέπει οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία, αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα. Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, να τα κάνει. Αν δε γίνεται, να πάνε στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά με μάσκες».

Ο κ. Σύψας όταν ερωτήθηκε για τα “σκαμπανεβάσματα” που έχουν παρατηρηθεί σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, δήλωσε πως φαίνεται να υπάρχει «επιπέδωση της καμπύλης του Αυγούστου», ωστόσο σημείωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς τότε θα φανούν τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.

Για όσους τώρα επιστρέφουν από τις διακοπές τόνισε πως ο αυτοπεριορισμός είναι το καταλληλότερο μέτρο ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.

σχετικα αρθρα

Leave a review