Κορονοϊός – από αύριο Δευτέρα 21/9 τα νέα μέτρα για την Αττική

Σε “πορτοκαλί συναγερμό” η Αττική, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Κάνοντας μία αναδρομή, ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τις 25 Φεβρουαρίου που άρχισε η πανδημία, καταγράφηκαν συνολικά.14.400 κρούσματα στην Ελλάδα.

Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι 4.084 σε όλη την επικράτεια με τα 2.100, δηλαδή πάνω από τα μισά στην Αττική με επίκεντρο τον δήμο Αθηναίων που καταγράφει 966 κρούσματα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν αυξητική τάση στην Αττική, καθώς καθημερινά καταγράφονται 3 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους, που δείχνει μέτριο προς υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο.

Νέα μέτρα για την Αττική

Με στόχο την ανακοπή του ρυθμού μετάδοσης του ιού, από τη Δευτέρα 21/9/2020, επιβάλλονται νέα μέτρα, ειδικά για την περιφέρεια Αττικής:

– Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

– Αναστέλλονται οι συναυλίες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

– Αναστέλλονται προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

– Θεσπίζεται ανώτατο όριο 20 ατόμων σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες.

Για την προστασία πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και άνω των 65 ετών, συστήνεται σε αυτούς:

– Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες 14 μέρες στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

– Να αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επιπλέον για την Αττική:

– Αποφασίζεται η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας, συμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακά ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυξημένη είναι η μετάδοση του ιού ανάμεσα σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες θετικών κρουσμάτων είναι: ιδιωτικοί υπάλληλοι (29,07%), συνταξιούχοι (13,43%) και άνεργοι (13,27%).

Για τους χώρους εργασίας και τους εργαζόμενους γενικώς:

– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που εκτελούν εργασία γραφείου ή που μπορεί να γίνει από απόσταση.

– Μετακίνηση προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο: Στις 7 , στις 8 και στις 9 το πρωί.

– Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε 4 κύματα, εντός 2ώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.

– Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζόμενους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας δηλαδή υποχρεωτική χρήση μάσκας.

– Εκτεταμένοι έλεγχοι – τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεις στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που κρίνεται απαραίτητο, «για την απρόσκοπτη συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως νοσοκομεία.

σχετικα αρθρα

Leave a Comment

Leave a review