Λευκορωσία: Η Τιχανόφσκαγια θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη Παρασκευή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Θα μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης με πρόσκληση της Εσθονίας, η οποία είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ, δήλωσε στο Reuters ένα μέλος της ομάδας της.

Η Τιχανόφκσαγια ήταν υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία, τις οποίες και κέρδισε σύμφωνα με τους υποστηρικτές της. Διέφυγε στη Λιθουανία όταν ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακήρυξε τη νίκη του με συντριπτική πλειοψηφία, ανακοίνωση που προκάλεσε το ξέσπασμα μεγάλων διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Στο μεταξύ, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία θα ανακοινώσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε βάρος περίπου 30 Λευκορώσων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου του προέδρου Λουκασένκο, αργότερα σήμερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

Ο κατάλογος είναι ένα πρώτο βήμα και μπορεί να διευρυνθεί αργότερα, πρόσθεσε.

Νωρίτερα η Λιθουανία δήλωσε πως σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος Λευκορώσων αξιωματούχων τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για εκλογικές παραβιάσεις και βία εναντίον διαδηλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

Leave a review