Μηταράκης: Δεν θα ανοίξουν άλλες δομές για μετανάστες

Κατά 38% έχουν αποσυμφορηθεί οι δομές των νησιών σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, δήλωσε στην ΕΡΤ1 ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου.

Ο κ. Νότης Μηταράκης διευκρίνισε ότι κάποιοι από τους πρόσφυγες έχουν απελαθεί και επανέλαβε ότι είναι η πρώτη φορά φέτος το καλοκαίρι που έφυγαν από την χώρα μας περισσότεροι από αυτούς που μπήκαν.

“Οι ροές έχουν μειωθεί κατά 90%. Έχουν φύγει 2.700, ενώ στη χώρα μας μπήκαν 2.000. Δεν μιλάμε πλέον για δημιουργία νέων δομών, αλλά για κλείσιμο” δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Επίσης κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν μπορεί να παραμείνει προορισμός για μετανάστες. “Δεν έχουμε την ικανότητα να τους στηρίξουμε όλους. Δεν μπορούμε να παρέχουμε ισόβια προνόμια –ισόβια σύνταξη και ισόβια κατοικία. Ακόμα και το άσυλο δεν είναι ισόβιο, είναι τριετές”

Για τα κρούσματα του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας ενημέρωσε ότι τα επιβεβαιωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της νόσου στη Μόρια ανέρχονται σε 17. Το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε από τον έλεγχο μέχρι τώρα 1.600 δειγμάτων σε σύνολο 2.000 που ελήφθησαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ το τριήμερο Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες διαπιστώνονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης αν και επανέλαβε ότι είναι γνωστή η προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την προσφυγική κρίση, υπογράμμισε ότι οι ροές στον Έβρο είναι μειωμένες κατά 58%.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι ετοιμάζεται ο νέος φράχτης με στόχο να κάνει περισσότερο ασφαλή τα ανατολικά μας σύνορα.

σχετικα αρθρα

Leave a review