Νάντια Γιαννακοπούλου Βουλευτής ΚΙΝΑΛ : «Η Υπουργός Παιδείας πορεύεται δίχως σχέδιο»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών με το Κίνημα  Αλλαγής εκφράζει προβληματισμούς για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε μια τριπλή πρόκληση που η κάθε μία εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιώργο  Βαθιώτη.  Ας δούμε τι είπαν:

 Ερ. Είναι σωστά τα μέτρα στα σχολεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας?

 Απ. Αρκετές μέρες πριν την έναρξη των σχολείων άσκησα κριτική προς την Υπουργό Παιδείας ότι πορεύεται δίχως σχέδιο. Θα μπορούσε να δει πως θα λειτουργήσουν με μικρότερα τμήματα, πως θα διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής στα σχολεία με περισσότερες π.χ βρύσες και εξασφάλιση αντισηπτικών, καλύτερες συνθήκες καθαριότητας με την πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών. Θα μπορούσε επίσης να διασφαλιστεί τμήμα του μηχανισμού για την τέλεση σε μαθητές και εκπαιδευτικών τεστ. Δυστυχώς η κα Κεραμέως δεν συζήτησε, δεν διαβουλεύτηκε, δεν άκουσε κανένα. Προχώρησε απολυτοποιώντας την χρήση μάσκας και μόνο. Μάλιστα ακόμα περιμένουμε τις μάσκες στα σχολεία μετά από όλο αυτό το φιάσκο με τις μάσκες- γίγαντες.

Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. Πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν σ΄ αυτό το διάστημα σημαντική συμβολή στην τήρηση κανόνων υπακοής, χρήσης μάσκας, τήρησης αποστάσεων στα διαλείμματα, βοηθώντας έτσι στο να μην μετατραπούν τα σχολεία σε χώρους υπερμετάδοσης του κορονοιού. Δεν μου ταιριάζει ο μηδενισμός. Τα σχολεία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα προβλήματα και τα κρούσματα είναι αναλογικά λίγα και απ΄ ότι εκτιμούν οι ειδικοί οφείλονται κυρίως στην μετάδοση στην κοινότητα. Επιμένω όμως ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να οχυρωθούν καλύτερα, ώστε να αντέξουν και στο ισχυρό δεύτερο κύμα. Έχω δε κάποιες επιφυλάξεις πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία για μαζική, χωρίς εξαιρέσεις τηλεκπαίδευση αν χρειαστεί στο επόμενο διάστημα.

Με την ευκαιρία της ερώτησης θα ήθελα να ζητήσω δημόσια να παρθούν μέτρα για τα παιδιά που οι γονείς τους ως αρνητές μάσκας δεν τους επιτρέπουν να πάνε σχολείο. Μόνο στην Κρήτη είναι 69 παιδιά. Δεν μπορεί να αφήσουμε αυτά τα παιδιά « φυλακισμένα» και απέχοντα από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της ιδεοληψίας και της λανθασμένης αντίληψης περί  γονικών δικαιωμάτων.

Ερ. Είναι σωστοί οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην τουρκική προκλητικότητα? Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο  Oruc Reis προκαλεί με τα ελληνικά χωρικά ύδατα?

 Απ. Η Κυβέρνηση με την στήριξη και της Αντιπολίτευσης είχε μια σημαντική επιτυχία τον Μάρτιο απέναντι στα σχέδια του Ερντογάν στον Έβρο. Στην συνέχεια γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχούς επικίνδυνης επιθετικότητας από μεριάς της Τουρκίας με το Οruc Reis  να προκαλεί και τις δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας να φορτίζουν το κλίμα όχι μόνο με την χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη, τον Δυτικό κόσμο στο σύνολό του.

Σ΄ αυτό το διάστημα προωθήθηκαν κάποιες θετικές πρωτοβουλίες όπως οι Συμφωνίες για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, Συμφωνίες που σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τις ψηφίσαμε ως ΚΙΝΑΛ. Σημαντικές επίσης ήταν οι συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο, Αραβικά Εμιράτα, η στενή σχέση με Γαλλία, οι καταδίκες από πλευράς της Ε.Ε, η αλλαγή στάση και το όποιο ενδιαφέρον των Η.Π.Α, το ξεπάγωμα των σχέσεων με τη  Ρωσία.  

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι θετικές σε κάθε περίπτωση κινήσεις δεν φαίνονται να εντάσσονται σε μια σαφή Στρατηγική η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί σε μια Σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών. Σε αλλεπάλληλες προτάσεις μας σ΄ αυτή την κατεύθυνση δεν πήραμε καν απάντηση. Η Κυβέρνηση δείχνει να θέλει να χειριστεί τα θέματα μόνη της, ενώ οι καταστάσεις είναι κρίσιμες. Υπάρχουν δε αναπάντητα ερωτήματα. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας; Τι θα γίνει με την επέκταση στα 12 μίλια; Ποιο είναι το όριο ανοχής ; Τι θα γίνει με τις κυρώσεις στην Τουρκία ; Τι θα γίνει τώρα αξιοποιώντας και τις προκλήσεις απέναντι στην Γαλλία και την Ευρώπη συνολικά ; Είναι καίρια ερωτήματα που δεν υπάρχουν απαντήσεις.

Ερ. Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις προεκλογικές υποσχέσεις της? 

Απ. Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα που άλλαξε εν πολλοίς και την ατζέντα που κυριαρχεί, επομένως και τα ζητήματα που σ΄ αυτή τη φάση χειρίζεται. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή πρόκληση που η κάθε μία εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους. Αναφέρομαι στην πανδημία, την οικονομική κρίση λόγω του κορονοιού και την Τουρκική επιθετικότητα. Σ΄ αυτές τις συνθήκες χρειάζεται μια εθνική συστράτευση, μια εθνική συνεννόηση. Βασικός πρωταγωνιστής σε μια τέτοια κατεύθυνση θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι η Κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε όμως. Η Κυβέρνηση δείχνει να θέλει να πορεύεται μόνη της επενδύοντας επικοινωνιακά. Νομοθετεί αιφνιδιαστικά και με την μέθοδο των δεκάδων άσχετων τροπολογιών. Το πράττει δυστυχώς ακόμα και τώρα που η πανδημία δυναμώνει και αρχίζει να σαρώνει την Ελλάδα, η οικονομική κρίση να σηκώνεται σαν τσουνάμι και την Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία μας. Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι μόνο προβλήματα θα προκύπτουν για την χώρα.

Παράλληλα υπάρχει και το καθήκον της Ανάπτυξης σε δύσκολους καιρούς, η ύπαρξη επενδύσεων, το φράγμα για την εκτίναξη της ανεργίας , η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στην βάση ενός εθνικού σχεδιασμού. Ας το πούμε καθαρά. Εκτός από ορισμένες αποσπασματικές κινήσεις ή και επιτυχίες , δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός και αυτό θα κοστίσει. 

Ερ. Γιατί σας έχουν στοχεύσει Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ με την αφαίμαξη ικανών στελεχών σας?

Απ. Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ,  ο χώρος της Προοδευτικής Παράταξης ήταν και είναι ο χώρος που κυβέρνησε με επάρκεια την χώρα, τόσο κεντρικά, όσο και περιφερειακά στις τοπικές κοινωνίες. Ανέδειξε χιλιάδες πολιτικά, αυτοδιοικητικά, συνδικαλιστικά στελέχη σε αντίθεση τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με την Ν.Δ. Ουσιαστικά καταφεύγοντας σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ομολογούν την δική τους αδυναμία.

Ωστόσο από εκεί και πέρα, ας τα βάλουμε σε μια σειρά. Υπήρχε η πρώτη φάση, αυτή των Μνημονίων. Τότε υπήρξε αφαίμαξη πολλών πρόθυμων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, αφαίμαξη μεγάλου τμήματος της εκλογικής μας βάσης .Άλλωστε οι αριθμοί προδίδουν. Πως έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 5% – 6% στο 35%-36% το 2015 ή και στο 31.5% πέρυσι; Είναι προφανές ότι πήρε ένα τμήμα της Καραμανλικής Δεξιάς και ένα τεράστιο τμήμα στελεχών και ψηφοφόρων μας. Μέσα στο κλίμα διχασμού και ενοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ και μόνο, υποσχόμενο ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, συγκέντρωσε δυνάμεις, τμήμα των οποίων το έκανε για λόγους εξουσίας, θεσιθηρίας και μόνο. Στην συνέχεια, μετά την διάλυση των ΑΝΕΛ έφτιαξε και ακροδεξιά συνιστώσα, ώστε να τα έχει όλα ο μπαξές. Με εντυπωσιάζει πάντως πως διάφοροι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω Μνημονίων, σιώπησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ περνούσε το 3ο αριστερό Μνημόνιο και όταν σαν κυβέρνηση στην συνέχεια ακολούθησε μια σπάνια αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική .Όπως με εντυπωσιάζει πως κάποιοι που θέλουν να εμφανίζονται πολύ ΠΑΣΟΚοι, μπορεί να έλκονται από τον λαϊκιστή και υβριστή της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, όπως και κάποιοι λίγοι παλιοί εκσυγχρονιστές μπορεί να πιστεύουν ότι με λαϊκισμό, ψέματα και τυχοδιωκτισμό μπορεί να οικοδομήσουν δήθεν σύγχρονη Προοδευτική Παράταξη.

Πριν και μετά τις περσινές εκλογές ένα παρόμοιο φαινόμενο αν και πιο περιορισμένο, εμφανίστηκε και προς την πλευρά της Ν.Δ βασικά σε επίπεδο κάποιων στελεχών. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρχικά ως αυτός που μπορεί να διώξει από την Κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιώντας το 65% του «Κινήματος ΦΥΓΕΤΕ» και μετά στην αίσθηση ότι γενικά τα πάει καλά. Ασφαλώς, ο χρόνος περνάει, η Κυβέρνηση δείχνει τους προσανατολισμούς της, τις αδυναμίες της, τα στρατηγικά της λάθη και ήδη υφίσταται φθορές έχοντας τα δύσκολα μπροστά της.

Προσωπικά δεν φοβάμαι το πρεσάρισμα κανενός. Η πρόκληση είναι να δυναμώσουμε το ΚΙΝΑΛ, να το κάνουμε όλο και πιο σύγχρονη, μεταρρυθμιστική δύναμη της αντιπολίτευσης , με σαφή στρατηγική και σαφείς προτάσεις. Όσο το καταφέρνουμε αυτό, όχι μόνο δεν φοβάμαι τυχόν νέες διαρροές, αλλά πιστεύω ότι θα ισχυροποιούμαστε και θα συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις.

Ερ. Υπάρχει ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ στο προσεχές Συνέδριο ο Βαγγέλης Βενιζέλος?

 Απ. Ο ίδιος ο κ. Ε. Βενιζέλος έχει ξεκαθαρίσει πια μετά τις περσινές εκλογές, την θέση του απέναντι στο ΚΙΝΑΛ αλλά και την πολιτική ζωή συνολικά. Έχει την δική του εθνική συμβολή στην επεξεργασία θέσεων για την προοπτική της χώρας μέσα από τον ΚΥΚΛΟ ΙΔΕΩΝ και δεν φαίνεται να τον απασχολούν άλλα σενάρια.

Ωστόσο με την ευκαιρία, θέλω να επισημάνω ότι κακώς έχει ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ένα χρόνο πριν την Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου του 2021 όπου θα τεθεί το ζήτημα της ηγεσίας και ενώ ο λαός και η χώρα αντιμετωπίζουν κορονοιό, οικονομική κρίση λόγω κορονοιού, Τουρκική επιθετικότητα και σειρά από προβλήματα. Δεν νομίζω ότι αυτή την στιγμή  απασχολεί και πολλούς αυτή η συζήτηση.

               ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
              email : geobat3@gmail.com

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές