Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την αναταραχή στις τράπεζες


Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε «πιστή» στις εξαγγελίες της και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, όπως άλλωστε είχαν επιβεβαιώσει και Ευρωπαίοι παράγοντες στη «Ν».

Η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%, ταυτόχρονα με την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα στις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια πολιτικής, οι οποίες θα καθορίζονται από την εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

naftemporiki.grσχετικα αρθρα

Leave a review