Νύχτα κατατέθηκε το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως – Ποιες οι αλλαγές φέρνει στη παιδεία

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα κατατέθηκε, χθες Παρασκευή, το νομοσχέδιο της Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, με τον εντυπωσιακό τίτλο “Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”.

Με κατώτατο όριο βαθμολογίας, ανώτατο όριο φοίτησης και “ακαδημαϊκή” αστυνομία, το νομοσχέδιο φέρνει τα πάνω κάτω στα ελληνικά πανεπιστήμια και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Κύριος λόγος των αντιδράσεων αποτελεί η θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ επιφυλακτική εμφανίζεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων για τις επιπτώσεις στα περιφερειακά τμήματα από τον νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί σε συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, και στόχος του υπουργείου είναι να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου, καθώς αρκετές διατάξεις του αφορούν τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι:

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Θεσπίζεται “Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής” (ΕΒΕ) στα πανεπιστημιακά τμήματα η οποία θα είναι διαφορετική για κάθε τμήμα. Ο συντελεστής της ΕΒΕ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση θα καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου έπειτα από πρόταση της κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης.

Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να προσθέσει περαιτέρω αναταραχή στην ήδη δύσκολη “πανδημική” σχολική χρονιάς καθώς θα ισχύσει από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (2021).

Από την πλευρά του το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των φετινών υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς «οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Αλλαγές στο Μηχανογραφικό

Για πρώτη φορά επιτρέπεται η υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Ο υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει παράλληλα α) Μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής τους στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) Μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ. Και αυτές οι ρυθμίσεις αναμένεται να ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές.

Επίσης, προτείνεται η κατάθεση του Μηχανογραφικού Δελτίου σε δύο φάσεις. Στην Α’ φάση οι υποψήφιοι θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένο αριθμό επιλογών. Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β φάση, κατά την οποία οι επιλογές τους θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση χωρίς περιορισμό αριθμού επιλογών, εφόσον επιτυγχάνεται η καθορισμένη ΕΒΕ κάθε τμήματος. Οι ρυθμίσεις αυτές προγραμματίζεται να ισχύσουν από το 2022.

Όριο Φοίτησης

Θεσπίζεται ανώτατη χρονική διάρκεια φοίτησης. Συγκεκριμένα το όριο φοίτησης καθορίζεται ως εξής: Στα 4ετή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, συν 2 έτη. Στα προγράμματα σπουδών στα οποία ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 4 έτη, συν 3 έτη.

Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για φοιτητές, για τους οποίους συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας στο πρόσωπο των ιδίων ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στις οποίες περιπτώσεις είναι δυνατή η υπέρβαση του ανώτατου χρόνου.

“Ακαδημαϊκή αστυνομία” ή άλλως “Προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

Σημείο της βασικής αντιπαράθεσης μεταξύ υπουργείου και φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι οι ρυθμίσεις που φέρνουν “ελεγχόμενη είσοδο” στα ΑΕΙ, με την ίδρυση Μονάδας και Επιτροπής ασφαλείας και προστασίας, τη θεσμοθέτηση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς επίσης και ένα πλαίσιο πειθαρχικού δικαίου φοιτητών στα πανεπιστήμια.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές