Οδηγός επιβίωσης τις ημέρες της καραντίνας – Αλλάζει η ζωή μας

Σε ισχύ τίθενται από τις 6 το πρωί του Σαββάτου και έως τις 30 Νοεμβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα, τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας
Η διαδικασία αυτή μοιάζει σημαντικά με αυτή της άνοιξης με δύο βασικές διαφορές.

 • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους που ισχύει αυτή τη στιγμή, παραμένει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όπως και η απαγόρευση επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς χρήση μάσκας.
 • Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες παραμένουν ανοιχτά, ενώ για τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εφαρμόζεται και αυτή τη φορά τηλε-εκπαίδευση.
  Παράλληλα, ρολά κατεβάζουν σε όλη την επικράτεια σχεδόν στο σύνολό τους επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ενώ το νέο σχέδιο συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, οι οποίες ακολουθούν πλέον τα πανελλαδικά περιοριστικά μέτρα.
  Στον αντίποδα, ημέρες της περασμένης άνοιξης θυμίζει η ολική επαναφορά του συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms) στο 13033 – προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση κάποιου εκτός του σπιτιού το επόμενο διάστημα – ή κατ’ εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:
 1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
 3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
 4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
 5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2)άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων,εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6
  ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
  Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.
  Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστό τόπο www.aade.gr.
  Σε ισχύ η πληρότητα 65% στις συγκοινωνίες
  Χωρίς σημαντικές διαφορές ως προς τις μετακινήσεις επιβάλλεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου το δεύτερο lockdown. Το σύνολο των μετακινήσεων θα συνοδεύεται από αποστολή μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου. Ετσι, παραμένει σε ισχύ η πληρότητα 65% στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας εντός οχημάτων και συρμών των συγκοινωνιών. Ταυτόχρονα διατηρείται η πληρότητα 65% επιβατών στους συρμούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα ΚΤΕΛ. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προχώρησε μόνο για σήμερα στην επαναφορά των ημερήσιων Intercity που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, για τη διευκόλυνση της επιστροφής των πολιτών στον τόπο διαμονής τους. Τα ΚΤΕΛ, από την πλευρά τους, θα προχωρούν σε δρομολόγηση γραμμών ανάλογα με τη ζήτηση. Η μετακίνηση με ταξί επιτρέπεται μόνο με έναν επιβάτη, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά, ενώ διατηρείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας από όλους τους επιβαίνοντες στα ταξί.
  Πτήσεις
  Από την ερχόμενη Δευτέρα στη χώρα θα εισέρχονται αεροπορικώς μόνο επιβάτες που διαθέτουν αρνητικό τεστ (που έχει διενεργηθεί έως 48 ώρες νωρίτερα). Υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ έχουν και όσοι εισέρχονται στη χώρα από τα χερσαία σύνορα, πρόβλεψη που θα τεθεί σε ισχύ ύστερα από πέντε ημέρες (μεταβατικό διάστημα). Υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώνουν PLF (φόρμα εντοπισμού επιβατών) όσοι εισέρχονται αλλά όσοι εξέρχονται από τη χώρα. Ως προς τις πτήσεις εσωτερικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση που θα παρατηρηθεί.
  ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  Εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο με ραντεβού
  Ανάλογα μέτρα με αυτά που ίσχυσαν στο προηγούμενο lockdown τον Μάρτιο θα εφαρμοστούν για τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών θα παραμείνουν ανοιχτές ειδικά όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, η εξυπηρέτηση θα πραγματοποιείται με συγκεκριμένα ραντεβού για να μη σημειωθούν φαινόμενα συνωστισμού. Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα εφαρμοστεί η τηλεργασία για υπηρεσίες που δεν απαιτούν αυτοπρόσωπη παρουσία στον χώρο εργασίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών, Παν. Θεοδωρικάκος.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές