ΟΗΕ: Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στη διάρκεια διαδηλώσεων διαπιστώνει η UNESCO

Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, ο οποίος δημοσιεύει σήμερα μια έκθεση σχετικά με το θέμα αυτό, υπάρχει “μια ευρύτερη τάση για παράνομη χρήση ισχύος από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών στον κόσμο”.

Ενώ η UNESCO είχε αναφέρει το 2015 πως δημοσιογράφοι είχαν εμποδισθεί να ασκήσουν το επάγγελμά τους σε περίπου 15 διαδηλώσεις, ο απολογισμός υπερδιπλασιάσθηκε το 2019, με 32 διαδηλώσεις.

Το επίπεδο αυτό μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να ξεπερασθεί φέτος, αφού από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 “21 διαδηλώσεις σηματοδοτήθηκαν από επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, περιλαμβανομένων πορειών στις οποίες δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις, συνελήφθησαν, ακόμη και φονεύθηκαν”.

Για την UNESCO, τα δεδομένα αυτά δείχνουν πως “ξεπεράσθηκε ένα νέο ανησυχητικό όριο, αποκαλύπτοντας μια σημαντική και αυξανόμενη απειλή για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία πρόσβασης στην ενημέρωση σε όλες τις περιφέρειες του κόσμου”.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αναφέρει επίσης πως δέκα δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν καλύπτοντας διαδηλώσεις τα πέντε τελευταία χρόνια.

“Καλούμε τη διεθνή κοινότητα και όλες τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε να είναι σεβαστά αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα”, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του οργανισμού Οντρέ Αζουλέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η UNESCO, υπενθύμισε, δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια μεταξύ των δημοσιογράφων και των δυνάμεων ασφαλείας για να εξασφαλίσει πως τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με κάθε ασφάλεια και “οι αριθμοί που περιέχονται σ’ αυτή την έκθεση δείχνουν πως είναι απαραίτητες ακόμη σημαντικότερες προσπάθειες”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

Leave a review