Οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς


Στο σκηνικό που διαμορφώνεται στις αγορές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στην Αμερική και τα προβλήματα της Credit Suisse στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα είναι στις ασφαλής χώρες.

«Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες και το δικό μας τραπεζικό σύστημα έχει κέρδη ενώ έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Αν ήμασταν στο 2019 ή στο 2015 θα ήμασταν και εμείς στο κέντρο προσοχής των επενδυτών», πρόσθεσε.

Ο κ. Πατέλης είχε διαβεβαιώσει από χθες, σε ανάρτησή του, ότι η χώρα μας δεν θα ζήσει ανάλογες αγωνίες με εκείνες του παρελθόντος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο capital controls αλλά και τους φόβους για haircut καταθέσεων.

Στις δηλώσεις ανέφερε ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. «Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν», σημείωσε προσθέτοντας:

«Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν. Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια».

«Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό», συνέχισε αναφέροντας ότι η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών», κατέληξε.

σχετικα αρθρα

Leave a review