Ο Πομπέο προσπαθεί να «κτίσει γέφυρες» μεταξύ Ισραήλ και αραβικών χωρών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την περιοδεία του, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που προσδοκούσε.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Μέση Ανατολή χωρίς όμως να πείσει κατά τα φαινόμενα τις άλλες αραβικές χώρες να εξομαλύνουν στο άμεσο μέλλον τις σχέσεις τους με το Ισραήλ όπως έπραξαν χαρακτηριστικά τα Αραβικά Εμιράτα.

Συνομιλίες πραγματοποίησε ο Πομπέο στο Μουσκάτ πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον με τον σουλτάνο Χάιταμ μπιν Ταρίκ. Ουδεμία αναφορά έγινε για τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Δηλώνοντας “αισιόδοξος” στην αρχή της περιοδείας του, τη Δευτέρα, για την πιθανότητα να δει άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμα των ΗΑΕ, ο Πομπέο προσέκρουσε στην άρνηση του Σουδάν και σε μια αντίρρηση του Μπαχρέιν.

Η ιστορική συμφωνία μεταξύ των ΗΑΕ και του  Ισραήλ υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, με σκοπό να αξιοποιήσουν μια διπλωματική επιτυχία στη Μέση Ανατολή ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Με τη συμφωνία αυτή, τα Εμιράτα γίνονται η τρίτη αραβική χώρα που συνάπτει σχέσεις με το Ισραήλ, μετά την Αίγυπτο (1979) και την Ιορδανία (1994).

Η συμφωνία αυτή που καταγγέλθηκε ως “μαχαιριά στην πλάτη” από τους Παλαιστίνιους, έγινε περισσότερο ή λιγότερο ευμενώς δεκτή στις αραβικές πρωτεύουσες.

στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιού Λόβατ, αναλυτής του European Council on Foreign Relations υπογραμμίζει ότι “η απουσία οποιασδήποτε πρόσθετης δημόσιας δέσμευσης (για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ) κατά τη διάρκεια της περιοδείας του υπουργού Πομπέο μοιάζει με οπισθοδρόμηση”,

Αυτό είναι όλο και πιο ξεκάθαρο καθώς “οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι πέρασαν ημέρες για να δελεάσουν με την υποθετική προοπτική ότι άλλες αραβικές χώρες θα ακολουθήσουν προσεχώς τα Εμιράτα”, σύμφωνα με τον Λόβατ.

Στο Χαρτούμ οι σουδανικές αρχές εξήγησαν στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι δεν είχαν “εντολή” να λάβουν μια τέτοια απόφαση κατά την μεταβατική περίοδο που ακολούθησε την πτώση του πρώην προέδρου Ομάρ ελ-Μπεσίρ και η οποία ολοκληρώνεται το 2022.

Για το Σουδάν, που προσπαθεί να βγει από τη λίστα της Ουάσινγκτον

με τις χώρες που στηρίζουν “τρομοκρατικές” οργανώσεις, η προσέγγιση με το Ισραήλ θα μπορούσε να επωφεληθεί από την επιρροή του εβραϊκού κράτους στον Αμερικανό σύμμαχό του.

Το Μπαχρέιν, μικρό βασίλειο του Κόλπου, που τρέφει μαζί με το Ισραήλ μεγάλη εχθρότητα κατά του Ιράν, υπογράμμισε στον Πομπέο την ανάγκη δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους πριν από οποιαδήποτε εξομάλυνση.

Η “εξωτερική πολιτική του Μπαχρέιν ευθυγραμμίζεται στενά με αυτή της Σαουδικής Αραβίας“, θυμίζει η ‘Ελχαμ Φάχρο, του International Crisis Group. “Από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα την προσήλωσή της στην αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία , έγινε φανερό ότι η θέση του Μπαχρέιν θα ακολουθούσε αυτή του μεγάλου γείτονά του”.

Το Ριάντ δήλωσε ότι στηρίζει έμπρακτα το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο που προϋποθέτει κάθε εξομάλυνση με το Ισραήλ με την αποχώρηση του από τα εδάφη πιυ κατέλαβε το 1967, σύμφωνα με την αρχή της ανταλλαγής “γη έναντι ειρήνης”

σχετικα αρθρα

Leave a review