Παναγιώτης Κουρουμπλής : « Η Ν.Δ εκπέμπει αλλεργία διαχρονικά απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας»

Ο πρώην Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής συζητά με τον δημοσιογράφο Γιώργο Βαθιώτη και απαντά σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις για την υγειονομική κρίση, την οικονομία,  τα ελληνοτουρκικά, τα  Ναυπηγεία και τις εκλογές στις Η.Π.Α.  Ας δούμε τι είπαν:

Ερ. Ποια πρόσθετα μέτρα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να αποφύγουμε την ύφεση στην οικονομία?

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση από το 1981 που δεν παρέδωσε κατά τους αντιπάλους της καμένη γη. Αντιθέτως παρέδωσε μαξιλάρι 37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση αλλά και το περιβόητο τραπεζικό σύστημα φαίνεται πως δεν στήριξαν αρκούντως τις χιλιάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας. Και όχι μόνο δεν έκαναν αυτό εμπροσθοβαρώς, που ήταν μια λογική πρόταση, αλλά φαίνεται πως άδραξαν την ευκαιρία να εισαγάγουν στις εργασιακές σχέσεις νέα μοντέλα, που καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων και προστατεύουν την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου. Παράδειγμα η κατάργηση των υπερωριών και μετατροπή τους σε ρεπό. Η κατάργηση της αποζημίωσης με το νέο πτωχευτικό νόμο στον απολυόμενο. Η αρπαγή της πρώτης κατοικίας , αλλά και ότι άλλο κινητό και ακίνητο έχει ο οφειλέτης. Αναφέρω ότι στην Αμερική αυτό περιορίζεται μόνο στην πρώτη κατοικία και δεν επεκτείνεται σε ό,τι άλλο έχει ο οφειλέτης.  

Ερ. Χειρίζεται σωστά η κυβέρνηση το 2ο κύμα πανδημίας και την υγειονομική κρίση και για ποιο λόγο έχουμε φθάσει σε ρεκόρ κρουσμάτων?

Απ. Η κυβέρνηση έχασε το στοίχημα με το χρόνο. Έτσι, μετά την 1η φάση της πανδημίας, όχι μόνο πέρασε το μήνυμα ότι αυτή η υπόθεση κάπως κλείνει τον κύκλο της -με συνέπεια να χαλαρώσουν άνθρωποι και λειτουργίες- αλλά απεδείχθη και εμμονική, ιδιαίτερα όσον αφορά το υγειονομικό σύστημα.  Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΝΔ εκπέμπει αλλεργία διαχρονικά απέναντι στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κι ενώ παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε εξέλιξη διαγωνισμούς για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, τους πάγωσε, και αντ’ αυτών, προχώρησε στην πρόσληψη 300 στελεχών για ένα τρίμηνο.  Αυτό και μόνο καταδεικνύει σε ποιο βάθος αντιλαμβανόταν τι έρχεται.

Σήμερα αποδεικνύεται «εν τοις πράγμασι» ότι οι παλινωδίες της και οι αντιφάσεις της, από την υπόθεση της μάσκας ως τις συγκοινωνίες, και όχι μόνο,  οδηγούν σε συνέπειες εξαιρετικά επικίνδυνες.  Το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις στις πύλες εισόδου, δηλαδή χωρίς τεστ (θυμίζω ότι γίνονταν μόνο στον Προμαχώνα) το ανοχύρωτο τελικά Υγειονομικό Σύστημα, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες όπου υπήρχαν, γιατί υπήρχαν σχολεία που διέθεταν παραπάνω αίθουσες, αλλά δεν διέθεσε το κράτος προσωπικό, όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχουμε σήμερα μια επικίνδυνη διάδοση με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ερ. Γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τι σημαίνει η δήλωση Γεραπετρίτη ότι η κόκκινη γραμμή μας είναι στα 6 μίλια?

Απ. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν σε εκκρεμότητα την άσκηση αυτού του δικαιώματος, στο βωμό της κατευναστικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, κάτι που όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά διόγκωσε τις απαιτήσεις και τις ορέξεις της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Στα εθνικά θέματα θέλω να είμαι πάρα πολύ κατηγορηματικός. Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες.  Γι αυτό πιστεύω ότι μπροστά σε αυτή τη σημερινή εθνική κρίση οφείλουμε να ακούσουμε ο ένας τον άλλο καλοπροαίρετα,  καλόπιστα, χωρίς τις ακρότητες εκείνες, της περιόδου της συμφωνίας των Πρεσπών και να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο πατριωτικό μέτωπο. Θα ήθελε με την ευκαιρία να σημειώσω και από την εμπειρία μου ως υπουργού, ότι τη γραμμή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τη δίνουν σε όλους ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών. Δεν είναι δουλειά και μάλιστα καθηγητών πανεπιστημίου να ορίζουν τέτοια κρίσιμα ζητήματα και είναι χρήσιμο να υπάρχει σε όλους ένας αυτοέλεγχος και μια αυτοπειθαρχία.

Η κυβέρνηση αν δεν έχει κάτι άλλο στο μυαλό της που το απαιτούν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σύμμαχοί μας, κι εννοώ την αλλαγή του μενού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  απνευστί θα πρέπει να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών  Αρχηγών κι εκεί είμαι βέβαιος ότι ο πατριωτισμός όλων που είναι αδιαμφισβήτητος θα κυριαρχήσει. Έτσι το μήνυμα προς την Τουρκία,  τις Ένοπλες Δυνάμεις , τον Ελληνικό Λαό και τη διεθνή κοινότητα θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την πορεία των εθνικών θεμάτων.

Ερ. Τι σηματοδοτεί το όψιμο ενδιαφέρον των Αμερικάνων για την εξαγορά των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά?

Απ. Η Ελλάδα, μετά την πολύχρονη κρίση στη ναυτιλία, μπορεί να αποδειχτεί ένα μεγάλο ναυπηγο-επισκευαστικό κέντρο. Από τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα που θα δανειοδοτήσει το ενδιαφέρον εφοπλιστών για κατασκευή πλοίων, αυτή η υπόθεση έχει μεταφερθεί για πολλούς και ευνόητους λόγους στην Άπω Ανατολή. Όμως είναι εξίσου σημαντικό να αναπτύξουμε το ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, λόγω της αύξησης κυκλοφορίας μεγάλων και περισσότερων πλοίων στη Μεσόγειο, μετά και τη δεύτερη διώρυγα στο Σουέζ.

Τα συγκεκριμένα ναυπηγεία διαθέτουν και υποδομές (που αν αναβαθμιστούν μπορούν να ανταποκριθούν στην επισκευή των μεγαλύτερων πλοίων που κυκλοφορούν)  αλλά και τεχνογνωσία, με ανθρώπινο δυναμικό υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Στη διαμάχη που έχει προκύψει στο Πέραμα μεταξύ Cosco και των τοπικών ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι η αδηφαγία.

Ως υπουργός Ναυτιλίας σε μια από τις επισκέψεις του πρέσβη των ΗΠΑ που δέχτηκα, στην οποία  συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Cosco, τον ρώτησα πού ήταν τόσο καιρό το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθορίζουν κάθε φορά την παρουσία και δυνάμεων και επενδύσεων. Σήμερα οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλές δυνάμεις. Εάν το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον  είναι πραγματικό, δε θα ήμουν καθόλου αντίθετος, γιατί η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα . Πρέπει να είναι χώρα με πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη εσωτερική πολιτική. Είναι χώρα φιλειρηνική και είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμια δυνάμεις στο χώρο της Ναυτιλίας. Γι αυτό λοιπόν, πρέπει να στηρίζουμε κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον που αφορά στην αξιοποίηση των λιμανιών και την γεωπολιτική σχέση της χώρας και που στηρίζει τη ναυτική μας παράδοση.

Μπορεί να μην υπήρξε μέχρι σήμερα εφοπλιστικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, οφείλει όμως η εφοπλιστική κοινότητα να στηρίξει την πατρίδα σε αυτή δύσκολη περίοδο, ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας με ουσιαστικό τρόπο και όχι με επιδερμικό. Άλλωστε και αυτό θα συμβάλλει στο να γίνει ο Πειραιάς ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο, γιατί υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να δημιουργηθεί η υποδομή για ένα υπερσύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, ένα κέντρο που θα εξασφαλίζει τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενη ναυτιλιακή εταιρία.

Ερ. Τι είναι καλύτερα για την Ελλάδα Τράμπ ή Μπάιντεν?

Απ. Στη ζωή μου έμαθα να μη ζω με ψευδαισθήσεις και κυρίως να εξακολουθώ να διαβάζω ιστορία. Έτσι δεν αναμένω τίποτα το ιδιαίτερο. Θα κριθούν το πράγματα στο πώς οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται την παρουσία των συμφερόντων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΘΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
email : geobat3@gmail.com   

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές