Παπαστράτος: 10 εκατ. ευρώ σε άτοκες πιστώσεις για επιχειρήσεις της “Μικρής Λιανικής”

Ανάσα ρευστότητας 10 εκατ. ευρώ  θα παράσχει η Παπαστράτος σε 21.000 επιχειρήσεις της Μικρής Λιανικής, όπως είναι τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ, μέσα από ένα  ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του πληττόμενου κλάδου με τίτλο «Συνεχίζουμε Μαζί».

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση ενίσχυση ρευστότητας ώστε να μην κλείσουν μικρές επιχειρήσεις και χαθούν θέσεις εργασίας.

Ηπαρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Παπαστράτος αποτελεί φωτεινό ορόσημο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, καλώντας και άλλες εταιρείες να μιμηθούν το παράδειγμά της.  Στην Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε,  ανακοινώθηκαν οι άξονες του προγράμματος που λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα της Πολιτείας και έχει ως κεντρικό στόχο όχι μόνο να παρέχει «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, αλλά και να  συμβάλλει, μέσα από σημαντικές δράσεις, συνεργασίες και πρωτοβουλίες, στην διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για ολόκληρο τον κλάδο. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδυσεων

Αναλυτικότερα, η Παπαστράτος, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την πολύτιμη συνεισφορά της Μικρής Λιανικής στην Οικονομία και την απασχόληση, αλλά και το σημαντικό πλήγμα που έχει δεχτεί εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ανακοίνωσε την έναρξη του «Συνεχίζουμε Μαζί», του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων του ιστορικού κλάδου, στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μέσα από άτοκες πιστώσεις. Η Μικρή Λιανική, αριθμώντας περισσότερες από 21.000 επιχειρήσεις και περί τους 43.000 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες την «ραχοκοκαλιά» του λιανεμπορίου και έναν κλάδο με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την τροφοδοσία των καταναλωτών. Η επιτακτική ανάγκη στήριξης του, αλλά και η άρρηκτη σχέση του με την Παπαστράτος, κατά την 90χρονη ιστορία της, αποτελούν τα θεμέλια του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Παπαστράτος ανέθεσε στην εταιρεία Deloitte την εκπόνηση μελέτης, αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στη Μικρή Λιανική, καθώς και τις βασικές κατευθύνσεις στήριξης των επιχειρήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης  προχώρησε στο σχεδιασμό του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης του κλάδου, μια νέα πρωτοβουλία της Παπαστράτος #prostokalytero, το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1.  Άμεση ενίσχυση ρευστότητας

2.  Μείωση λειτουργικού κόστους

3.  Εκσυγχρονισμός της Μικρής Λιανικής

Στον πυρήνα του πακέτου στήριξης της Παπαστράτος βρίσκεται η χορήγηση άτοκων πιστώσεων, ύψους 10 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις του κλάδου για την άμεση ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Οι πιστώσεις θα χορηγούνται με εγγυήσεις της Παπαστράτος, ενώ ο μηχανισμός κατανομής και διάθεσής τους έχει σχεδιαστεί προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη από ρευστότητα. Η ένταξη στο πρόγραμμα θα πραγματοποιείται εύκολα, γρήγορα και απλά, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, μέσα από την πλατφόρμα Papastratos Open (www.papastratosopen.gr).

Παράλληλα, στοχεύοντας στη μείωση του κόστους και στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των παραδοσιακών σημείων πώλησης της Μικρής Λιανικής, η Παπαστράτος προχώρησε στη σύναψη συνεργασιών με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά, όπως η Vodafone, o ΗΡΩΝ, τα Public και η intale, για την παροχή σημαντικών εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών.

Το πρόγραμμα της Παπαστράτος, που αναπτύσσεται δυναμικά και σύμφωνα με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, σύντομα θα ενισχυθεί με νέες δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης.O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Εδώ και σχεδόν 90 χρόνια η Μικρή Λιανική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματός μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν και εργάζονται στη Μικρή Λιανική οφείλουμε μεγάλο μέρος της δικής μας επιτυχίας. Μέσα από το Πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί», επιδιώκουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλά και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρη τη χώρα: Παραμένουμε ενωμένοι, αλληλέγγυοι. Παραμένουμε δίπλα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη, κάθε μάχη. Συνεχίζουμε Μαζί» 

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «η πανδημία έχει βάλει θηλιά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την απασχόληση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και όσες προσπάθειες και να κάνει το κράτος δεν είναι αρκετές. Η πρωτοβουλία της Παπαστράτος δίνει πρόσβαση στη ρευστότητα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν».  

σχετικα αρθρα

Leave a review