Παρασύρθηκε από τις διεθνείς πιέσεις η Αθήνα, στο -4,35% οι τράπεζες


Υπέκυψε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια ασταθή συνεδρίαση, κλείνοντας τελικά με σημαντικές απώλειες 1,14% στις 1.020 μονάδες, με τις τράπεζες να σημειώνουν βουτιά 4,35%. Στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών και τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων.

Η περαιτέρω πτώση συγκρατήθηκε από τα κέρδη σε μεμονωμένα μη τραπεζικά blue chips, όπως η Viohalco και η Jumbo που έκλεισαν με κέρδη άνω του 2%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο κόκκινο την Παρασκευή, αφού η Credit Suisse και η First Republic Bank έλαβαν οικονομική βοήθεια που αποσκοπεί στην αποτροπή κρίσης στον τραπεζικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,2%, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηγήθηκαν των απωλειών με πτώση 1,7%. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστάθηκαν στην τάση με άνοδο 1,3%. Απώλειες 1,3% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, στο -1,45% ο CAC του Παρισιού.

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν επίσης πτώση κατά την έναρξη των συναλλαγών. Ο Dow σημείωνε απώλειες 0,6%, ενώ ο S&P 500 έχανε 0,3% και ο Nasdaq επίσης 0,2%.

Η πτώση έρχεται μετά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με την Credit Suisse να αντιστρέφει τη δραματική πτώση της τιμής της μετοχής της Τετάρτης κατά 24% και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με άνοδο 18,8%. Ωστόσο, οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας επέστρεψαν σε πτωτική πορεία την Παρασκευή, με πτώση 9%.

Αντιστοίχως και οι μετοχές της First Republic κατέγραψαν βουτιά, μετά την αναστολή του μερίσματος των κοινών μετοχών της από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και παρά το σωσίβιο των 30 δισ. δολαρίων που συμφώνησαν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι 11 τραπεζών. Η μετοχή της σημείωσε πτώση άνω του 20% , με αποτέλεσμα να είναι έτοιμη να διαγράψει τα κέρδη της Πέμπτης.

Ακόμη, αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, κατέθεσε η SVB Financial Group, μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση της τράπεζας H SVB Securities και τα αμοιβαία κεφάλαια της SVB Capital, δεν συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, στο χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης. Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα  στην Φρανκφούρτη υπό την προεδρία του Ανδρέα Ενρια για να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις από τις τραπεζικές κρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία, κατέστησε σαφές ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης παραμένουν υγιείς και με ελάχιστη έκθεση στην Credit Suisse, σύμφωνα με πηγές που μετείχαν στη σύνοδο.

naftemporiki.gr

σχετικα αρθρα

Leave a review