Ποια είναι η ιστορική οικία του Κωστή Παλαμά που περνάει στο υπουργείο Πολιτισμού

Η ιστορία του σπιτιού, όπου ο ποιητής άφησε την τελευταία του πνοή και τώρα περνάει στο υπουργείο – Ενας συμβολικός τόπος ελευθερίας και αντίστασης

Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα είναι η ιστορική οικία του Κωστή Παλαμά. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πανέμορφο διατηρητέο της Πλάκας γνωστό και ως οικία Παλαμά. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα η οικία περνά στο Υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από εντολή που έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη “για την άμεση εκκίνηση των κατά νόμο διαδικασιών για την απαλλοτρίωση ή την απευθείας αγορά από το ΥΠΠΟ της οικίας Παλαμά στην Πλάκα”

Είναι εκεί όπου ο ποιητής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ύστερα από έξωση που του είχε γίνει από την γκρεμισμένη πλέον κατοικία στην οδό Ασκληπιού, από όπου είχαν περάσει όλοι οι μεγάλοι λογοτέχνες της εποχής από τον Ξενόπουλο και τον Ζαχαρία Παπαντωνίου έως τον Ανδρέα Καρκαβίτσα και τον Μιλτιάδη Μαλακάση. Και είναι οι περισσότεροι από αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους το σπίτι της Περιάνδου το οποίο κατοίκησε ο Παλαμάς μένοντας σε ένα από τα δυο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου με τη σύζυγο του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Είναι εκεί, επίσης, όπου έγραψε πολλά από τα σημαντικότερα ποιήματα και κείμενα του και εκεί όπου γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής του. Στο σπίτι της Περιάνδρου ο Παλαμάς άφησε την τελευταία του πνοή στις 27 Φεβρουαρίου του 1943.

σχετικα αρθρα

Leave a review