«Πράσινο» στην περιβαλλοντική μελέτη του ΕΠΣ για την αναβίωση των Κεραμείων Αλλατίνη και τη δημιουργία ουρανοξύστη

[ad_1]

«Πράσινο φως» στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου στην περιοχή Κεραμείων Αλλατίνη του Δήμου Θεσσαλονίκης έδωσε στη σημερινή της συνεδρίαση η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης που όπως είχε δημοσιεύσει η “Ν” δρομολογεί στο ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων), συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία του τουρισμού και προέδρου της SANI/IKOS Σταύρου Ανδρεάδη. Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε δηλώσει ο κ.Ανδρεάδης στη “Ν”, πρόκειται για προσωπική του επένδυση.

Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε τη μελέτη, με τον όρο οι αρχιτεκτονικές επιλογές υλοποίησης του ουρανοξύστη, που προβλέπεται να δημιουργηθεί και θα έχει ύψος μέχρι 100 μέτρα, να αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του ως τοπόσημου, να τον καθιστούν αναγνωρίσιμο στο σύνολο της πόλης, αλλά και να συνάδουν με τον χαρακτήρα και τους όρους προστασίας του διατηρητέου μνημείου βιομηχανικής ιστορίας Αλλατίνη. 

H έγκριση δόθηκε, επίσης, υπό τον όρο να υιοθετηθούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στα νέα κτίρια, να προωθηθεί η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων, η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων να ενισχύει την άνεση της πεζής κυκλοφορίας και των ΑΜΕΑ και οι χώροι στάθμευσης να είναι υποχρεωτικά υπόγειοι.

Το ακίνητο στο οποίο εφαρμόζεται το μελετούμενο Σχέδιο είναι εμβαδού 81,2 στρεμμάτων και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής που έχει την ονομασία «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης». Ιδιοκτήτης του ακινήτου και φορέας κίνησης της διαδικασίας είναι η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων) και η δόμηση προτείνεται να αναπτυχθεί στην νοτιοδυτική πλευρά του ακινήτου.

Σε δύο ενότητες

Η περιοχή επέμβασης πρόκειται να οργανωθεί σε δύο ενότητες:

-Η πρώτη αφορά τα τμήματα του ακινήτου που θα αποδοθούν ως εισφορά γης για τη δημιουργία του απαραίτητου νέου οδικού δικτύου και τη διαπλάτυνση των υφιστάμενων οδών για τη δημιουργία νέου σημαντικού μεγέθους κοινόχρηστου χώρου. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην ενότητα αυτή προτείνεται να είναι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, ενώ προτείνεται να επιτρέπονται και υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.

-Η δεύτερη ενότητα προβλέπει κεντρικές λειτουργίες πόλης (κατοικία, κοινωνική πρόνοια, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, διοίκηση, χώρους συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, εστίαση, αναψυκτήρια, αναψυχή, κέντρα διασκέδασης, τουριστικά καταλύματα και στάθμευση).

Με αφορμή το θέμα αυτό, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε ικανοποιημένη καθώς, όπως είπε, η περιοχή θα λειτουργήσει υπέρ της καθημερινότητας των ανθρώπων, ενώ η πρόβλεψη για τη δόμηση του χώρου είναι τέτοια ώστε κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε αυτόν και να θέλει και ο ίδιος να τον επισκεφθεί.

Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ένα από τα διατηρητέα κτήρια θα εκχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης για πολιτιστικές εκδηλώσεις και μητροπολιτικής κλίμακας και γίνεται μνεία για λειτουργία Μουσείου (σ.σ. Κεραμοποιΐας).

Β.Βεγ.

[ad_2]

σχετικα αρθρα

Leave a review