Προκαλεί ο Ερντογάν στα Βαρώσια – Νέα NAVTEX της Άγκυρας – Στο κόκκινο η ένταση

Σε μια νέα πρόκληση, πρωτοφανή τη χαρακτηρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ, προχωρά σήμερα ο Ερντογάν ο οποίος θα κάνει πανηγυρικό πέρασμα από την κατεχόμενη Κύπρο, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος επιφυλάσσει «εκπλήξεις», θα στείλει μηνύματα για τη «νέα γραμμή» στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης στους ερειπωμένους δρόμους της πόλης των Βαρωσίων έχουν ήδη φυτευτεί δέντρα ενώ σχηματίστηκε και ποδηλατοδρόμος την ώρα που 200 ποδήλατα μεταφέρθηκαν στην περιοχή τα οποία θα παραχωρούνται προς ενοικίαση. Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή το οποίο θα τοποθετηθεί στον χώρο που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το μακάβριο του πικνίκ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Βαρώσια μαζί με τον ισλαμοεθνικιστή εταίρο του, Ντεβλέντ Μπαχτσελί, αλλά και από μια ομάδα υπουργών της κυβέρνησης του, υλοποιώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει μερικούς μήνες πριν, όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη της για 46 χρόνια περίκλειστης πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος πρόεδρος θα φθάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στις 11 το πρωί, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία. Στις 12.30 θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ, ενώ κατόπιν ο Ερντογάν θα μεταβεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Ερντογάν, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, θέλοντας να ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προχωρήσει στον εποικισμό της κατεχόμενης πόλης. Στα πλαίσια της φιέστας που ετοιμάζεται, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να βρεθεί Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης, ο οποίος να αποδεχθεί να παραστεί. Με στόχο δε, να του παραδοθεί και το… κλειδί της ιδιοκτησίας του. Δεν έγινε γνωστό εάν αυτό θα συμβεί στο τέλος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές πως η παρουσία Ερντογάν, μετά από πολύ καιρό, στην κατεχόμενη περιοχή, εγκαινιάζει και σηματοδοτεί μια νέα τακτική αναφορικά με την προώθηση της διαχρονικής πολιτικής της Άγκυρας στο Κυπριακό. Αν και επί της ουσίας δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης, καθώς διαχρονικά στόχευαν σε συνομοσπονδία, τώρα φαίνεται να επιχειρούν να το θέσουν ευθέως στις διαπραγματεύσεις. Στα κατεχόμενα, ο Τατάρ παρουσιάζεται να διαχειρίζεται και να προωθεί τη «νέα γραμμή», ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζει καλά το Κυπριακό, η Άγκυρα τού έχει εξασφαλίσει ομάδα στήριξης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, νέος Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο Εργκιούν Ολγκιούν, παλιός συνεργάτης του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου.

«Όχι στο πικ-νίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο»
Το σχεδιαζόμενο πικνίκ του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια θα γίνει εν μέσω έντονων αντιδράσεων τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Στην βόρεια Λευκωσία τουρκοκυπριακές οργανώσεις και φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με σύνθημα «όχι στο πικνίκ πάνω στον ανθρώπινο πόνο».

Την ίδια ώρα 62 κόμματα, φορείς και οργανώσεις και από τις δύο πλευρές του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τους σχεδιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη των Βαρωσίων. Σε πολιτικό επίπεδο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εγείροντας το θέμα των Τουρκικών ενεργειών στο Βαρώσι.


ΥΠΕΞ: «Πρωτοφανής πρόκληση» η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια
Ως «πρωτοφανή πρόκληση» χαρακτηρίζει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της “επετείου” της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», επισημαίνει το ΥΠΕΞ.

Τέλος, το υπουργείο αναφέρει πως «η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές