Προσπάθεια ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος στον ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο βήμα προς την προώθηση αλλαγών στην κομματική επετηρίδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη χθεσινή ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου στην Κουμουνδούρου, για τους σχεδιασμούς του αναφορικά με την καθημερινή λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με εμφανή την προσπάθεια να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες, «προτείνω στη νέα αυτή φάση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της ΚΕ ο σύντροφος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο σύντροφος Πάνος Σκουρλέτης να αναλάβει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου» γνωστοποίησε χθες και επισήμως ο κ. Τσίπρας, προαναγγέλλοντας πως «στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν τόσο στους κοινοβουλευτικούς τομείς ευθύνης όσο και στο κόμμα».

Η ισορροπητική επιλογή Τζανακόπουλου εξασφαλίζει μεν ένα πλαίσιο πλήρους συμμόρφωσης του Γραμματέα με τις επιλογές της ηγεσίας, μακροπρόθεσμα, ωστόσο, συρρικνώνει το εύρος της επιχειρούμενης κοινωνικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του κόμματος, με όχημα τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Για το λόγο αυτό, το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεδριάσει με άξονα την εισήγηση Τσίπρα στις 2 σήμερα το μεσημέρι και ενώ επιθυμία των περισσοτέρων στελεχών αποτελεί η ισχυρότερη εκπροσώπηση της Συμμαχίας στα νέα, κομματικά όργανα. Η ανάδειξη, όμως, των τελευταίων φαίνεται πως θα καθυστερήσει πολύ, καθώς την αναβολή του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε επιπλέον χθες ο κ. Τσίπρας «μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες να μας το επιτρέψουν», αφήνοντας χώρο και χρόνο για την επούλωση των εσωκομματικών πληγών, που άνοιξαν το φετινό καλοκαίρι, με αιχμή του δόρατος το διαδίκτυο.

«Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μια πλατιά και συμμετοχική διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μας το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιοποιώντας το διαδίκτυο, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την «ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος», δηλαδή:

· διενέργεια διαδικτυακά του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.

· διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση από την ΚΕΑ του προγράμματος μας.

· εγγραφή νέων μελών και την ανασυγκρότηση των οργανώσεών μας.

· ευρύς ανασχηματισμός και αναδιάταξη δυνάμεων για να ανανεώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη συλλογική μας παρουσία και λειτουργία.

Η ευρύτητα του ανασχηματισμού απασχολεί, άλλωστε, κατά κόρον τα κομματικά στελέχη τις τελευταίες ώρες, αφού το νέο «σκιώδες» σχήμα θα αποτελέσει την νέα ηγετική ομάδα που θα αναδείξει το επόμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην νέα διανομή «ρόλων», ο νυν Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στη Βουλή, ενώ ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου φαντάζει ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ζητούμενο παραμένει και το τι μέλλει γενέσθαι με τα «παραγωγικά υπουργεία», δηλαδή αν θα υπάρξουν αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των κ. Τσακαλώτου και Παππά, πολύ περισσότερο όταν φημολογείται έντονα η μετακίνηση του κ. Χαρίτση σε κάποιο από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, το «πράσινο φως» για τις όποιες αλλαγές στο κομματικό οργανόγραμμα αναμένεται να ανάψει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει δια ζώσης την Κυριακή, επισπεύδοντας τις διαδικασίες.

Η κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Τσίπρα οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ίδιος εκτιμά πως «η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας. Ο φετινός Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά με την έξαρση της πανδημίας, με το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα, με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία, την αβεβαιότητα», εγκαλώντας την ίδια ώρα την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο κινείται δίχως πυξίδα και στρατηγική αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα».

Σε δυσοίωνους τόνους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διέβλεψε πως «τα κοινωνικά αδιέξοδα θα διογκώνονται. Και ιδιαίτερα όσο οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι βαθιά συντηρητικές και ακραία ταξικές» και κατέληξε πως «όσο θα είναι οι επιλογές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του κοινωνικού κανιβαλισμού, του εργασιακού μεσαίωνα».

σχετικα αρθρα

Leave a review