Πρωθυπουργικός θώκος με γραβάτα ή χωρίς; | Ellada FM


Του Σπύρου Δ. Παπαδάκη

Η φυσική εξέλιξη της πολικής δείχνει ότι ο δρόμος της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία έχει ήδη ανοίξει. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς αλλά το συζητάνε μεταξύ τους ακόμα και κορυφαία στελέχη της ΝΔ.

Της κυβέρνησης της ΝΔ για να είμαστε ακριβείς. Όχι, σε καμία των περιπτώσεων αλλάζω άποψη σε σχέση με αυτά που έχετε ακούσει να λέω στις «Καμπάνες». Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός στις επικείμενες εθνικές εκλογές αλλά κάπου ανάμεσα στο 2025-2026!

Επί 42-43 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως μπορεί με ιδιαίτερη άνεση να αποσυνθέτει το ίδιο του το κόμμα. Η διεύρυνση προς το κέντρο που με εμφαντικό τρόπο επικαλούνται οι «πασοκογενείς» του κόμματος και οι «ποταμίσιοι» φαίνεται πως έχει αποτύχει παταγωδώς!!! Δεν είναι τυχαίο πως πριν από κάμποσους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε να έχει κανέναν δίπλα του από τους…παλιούς! Ούτε Σαμαρά, ούτε Καραμανλή, ούτε Μειμαράκη, ούτε καν του Κεφαλογιάννηδες. Τώρα τους θέλει όλους. Δεν είναι τυχαίο πως προκειμένου να «πείσει» τον Αντώνη Σαμαρά να συμμετάσχει ενεργά στην «γαλάζια πανστρατιά», έχει ήδη δεσμευθεί για την απόλυτη αξιοποίηση δύο από τους στενότερους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού: Τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Δημήτρη Πτωχό. Και οι δύο θα έχουν δικά τους γραφεία μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου και θα είναι μέσα στον κλειστό πυρήνα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενεργό ρόλο, λένε, θα έχει και ο Ευάγγελος Μειμαράκης. Ο απόλυτος «εκπρόσωπος» της λαικής δεξιάς θα αναλάβει την δύσκολη αποστολή να καλμάρει τα νεύρα των κομματικών στελεχών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα, με τους Πάτσηδες και τους λοιπούς αλλά και με τις φήμες που κάνουν λόγο για τρία ακόμη γαλάζια στελέχη που έχουν εκμεταλλευτεί την θέση τους για να πλουτίσουν, η αποστολή του Μειμαράκη γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη…

Είναι κοινό μυστικό πως η κατάσταση στην Κρήτη είναι δύσκολη για την ΝΔ. Πάντα ήταν δύσκολη περιφέρεια η γενέτειρα των Μητσοτάκηδων αλλά τώρα τα πράγματα είναι σχεδόν καταστροφικά! Σε αυτή την μάχη ο Μητσοτάκης έχει ήδη δίπλα του την Ντόρα Μπακογιάννη που ρίχτηκε από μόνη της στην μάχη, απορρίπτοντας την πρόταση να είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και παράλληλα έχει ζητήσει την συνδρομή και των Κεφαλογιάννηδων. Και μπορεί η Όλγα να είναι υποψήφια στην Α΄Αθήνας αλλά έχει τον τρόπο να βοηθήσει μαζί με τον Μανώλη που είναι ακόμη ευρωβουλευτής αλλά και τον Γιάννη. Σε αντιστάθμισμα η Όλγα θα έχει όποια βοήθεια χρειάζεται για να διατηρήσει την πρώτη θέση στην πρωτεύουσα και βεβαίως να υπουργοποιηθεί την επόμενη ημέρα. Στον δε Μανώλη Κεφαλογιάννη έχουν γίνει αρκετές προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν με την λήξη της θητείας του από την Ευρωβουλή.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η θέση του Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος είναι ακόμη χολωμένος. «Πειραγμένος». Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και ο Μητσοτάκης είχε εξασφαλισμένη την αυτοδυναμία, θα είχε αποχωρήσει ήδη. Τώρα όμως το σκέφτεται διπλά και τριπλά. Δεν θέλει να του χρεώσουν το παραμικρό. Ειδικά τώρα που φαίνεται να αποδυναμώνεται η ΝΔ στην Μακεδονία και την Θράκη. Ο ρόλος του Καραμανλή είναι κομβικής σημασίας και θα μετρήσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια όπως επίσης αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια.

Ξαναγυρίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέρει. Το βλέπει. Ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει την «πρώτη φορά αριστερά». Το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» του 2015, εξανεμίστηκε μέχρι το 2019. Ο απολογισμός τη ήττας δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ακόμα πανηγυρίζουν στην πλατεία Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα των τότε εθνικών εκλογών. Πανηγυρίζουν που έχουν «τσιμεντοποιήσει» το 30%. Έχουν ή έχει; Όλοι μαζί ή ο Τσίπρας μόνος του;. Είναι ξεκάθαρο. Ο Τσίπρας μόνος του! Όταν λοιπόν ο Μητσοτάκης θα αμφισβητείται από το σύνολο των νεοδημοκρατών και θα κυβερνά με ισχνή πλειοψηφία ή θα συγκυβερνά με όλους τους άλλους αλλά χωρίς να είναι πρωθυπουργός, ο Τσίπρας θα καθαρίζει το κόμμα του απ όλους όσοι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα αντίδρασης και όχι κόμμα εξουσίας.Source link

σχετικα αρθρα

Leave a review