Πρώην υπουργός, πρώην βουλευτής, απλός στρατιώτης, απλά ο Ανδρέας των αγροτών

Ήταν ιούνιος του 2017 όταν ο Ανδρέας Λυκουρέντζος θέλησε να ανακοινώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο αυτό που είχε μέσα στο μυαλό του μεγάλο χρονικό διάστημα πριν: να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή του τόπου…

Τα σενάρια που ακούστηκαν τότε ήταν πολλά. Και σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν μιλάνε αυτοί που ξέρουν. Δεν μιλούν οι φίλοι, τουλάχιστον όχι δημόσια! Συνήθως βγαίνουν από το καβούκι τους οι κακεντρεχείς. Αυτοί που είναι κρυμμένοι και περιμένουν την ευκαιρία να βγάλουν το άχτι τους… και τι δεν επώθηκε τότε από όλους αυτούς… και ασφαλώς τίποτα από όλα αυτά δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα….

Στους φίλους του συνηθίζει να λέει πως είναι “στρατιώτης της παράταξης”. Πόσο κλισέ. Πόσοι το έχουν επικαλεστεί… λίγοι όμως το έχουν το κάνει πράξη. Και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι ένας από αυτούς…

Όταν του ζήτήθηκε να αναλάβει επικεφαλής του ΕΛΓΑ, σχεδόν κανείς μας δεν περίμενε να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

“Είναι δυνατόν; ” αναρωτήθηκαν πολλοί… “από δήμαρχος, κλητήρας;” Για τον πρωην υπουργό όμως η συγκεκριμένη θέση ήταν ένα στοίχημα. Ένα δύσκολο στοίχημα σε μια απίστευτα νευραλγική θέση… αλλά ο Αρκάς πολιτικός όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αγωνίες των αγροτών μας και χωρίς δεύτερη σκέψη είπε το ναι. Σκοπός του να βοηθήσει τους αγρότες και να τους κάνει να νιώσουν επιτέλους ασφάλεια.

Στόχος του ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και η δυνατότητα άμεσης και δίκαιης καταβολής των αποζημιώσεων των αγροτών. Ναι, αυτών των ανθρώπων που πασχίζουν καθημερινά για να βγάλουν από την ελληνική γη τους καλύτερους καρπούς της για όλους τους υπόλοιπους κάτω από ακραίες συνθήκες, είτε τους καίει ο ήλιος, είτε τους λούζει η βροχή…

Επί σειρά δεκαετιών το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που πάντα καθυστερούσαν, που πάντα έφταναν στην πόρτα του σχεδόν κατεστραμένου αγρότη ετεροχρονισμένα. Η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ δίνει μάχη. Μάχη για να εκσυγχρονιστεί ένα απαρχαιομένο σύστημα που ταλαιπωρεί τους πάντες.

Η πρώτη δήλωση που έκανε όταν ανέλαβε την διοίκηση του ΕΛΓΑ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είναι χαρακτηριστική:

“Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη του με την επιλογή μου ως νέου Προέδρου του ΕΛΓΑ.
Ευχαριστώ τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη, για την ένθερμο στήριξή του και τη διαφαινόμενη άριστη συνεργασίας μας.
Απέναντι στη νέα πρόκληση ευθύνης, με στόχο τη δικαίωση των προσδοκιών των Ελλήνων αγροτών απο τον Ασφαλιστικό τους Οργανισμό και την ανάγκη της γενναίας μεταρρύθμισής του, θα ανταποκριθώ με αφοσίωση και σκληρή δουλειά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου.”

Μόλις πρόσφατα και στις μεγάλες καταστροφές του “Ιανού” ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έδειξε τις προθέσεις του για το μέλλον:

«Εκφράζω την αγάπη μου την συμπάθειά μου σ όλους τους ανθρώπους οι οποίοι δοκιμάζονται αυτές τις ώρες κάτω από ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο με συνέπειες τις ασύλληπτες καταστροφές.
Διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο δράσης, το οποίο έχει την εποπτεία και την σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.
Οι αποζημιώσεις δεν θα καταβληθούν από τον Προϋπολογισμό του ΕΛ.Γ.Α. αλλά από το αποθεματικό της χώρας. Εμείς ως ΕΛ.Γ.Α. σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες καταλήγουμε στην μεθοδολογία και στην πρακτική για τις εκτιμήσεις των ζημιών στις εκτάσεις των καλλιεργειών.
Στις εκτιμήσεις στο ζωικό κεφάλαιο είμαστε στο τελικό στάδιο.
Τα συνεργεία του ΕΛ.Γ.Α. βρίσκονται παντού και καταγράφουν, έτσι ώστε στο τέλος της εβδομάδος να καταθέσουμε μία έκθεση και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να υποβάλλουμε το αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση του αναγκαίου ποσού αποζημιώσεων.
Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν και πέραν των διαδικασιών τις οποίες ακολουθεί ο ΕΛ.Γ.Α. χωρίς να παρανομούμε. Σήμερα πήραμε απόφαση να μην καταβάλλονται εκτιμητικά τέλη. Όλοι μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις ζημιών ζωικού και φυτικού κεφαλαίου χωρίς επιβάρυνση».

Η αποφασιτικότητά αλλά και το γεγονός πως η θητεία του στα υπουργικά συμβούλια τον αναγάγει σε ισότιμο, με κύρος συνομιλητή με τους νυν υπουργούς, του δίνει την πολυτέλεια να κινείται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς και όχι μόνο…

Με την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού

Από την πρώτη στιγμή ο Ανδρέας Λυκουρέντζος βρέθηκε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές. Η δήλωση άλλωστε – τότε – του πρωθυπουργού δείχνει τόσο την πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων αλλά και ό,τι έχει κανει δεκτές τις εισηγήσεις της διοίκησης του ΕΛΓΑ.

Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που αποδέχθηκε ο πρώην υπουργός την συγκεκριμένη θέση, είναι για να βάλει τέλος στις καθυστερήσεις της καταβολής των αποζημιώσεων των αγροτών και να εκσυγχρονίσει τον ΕΛΓΑ. Ένα στοίχημα που ο έμπειρος πολιτικός φαίνεται να κερδίζει.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

“Θα αποζημιωθούν όσοι έχουν πληγεί με πολύ γρήγορες διαδικασίες, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στο Υπουργείο, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Την ευθύνη για αυτά τα ζητήματα την έχει το Υπουργείο και ο ΕΛΓΑ. Ο Ανδρέας είναι εξαιρετικά έμπειρος συνάδελφος και θα σκύψει πάνω στο πρόβλημα, για να υπάρξει ταχύτατη αποζημίωση, ώστε να ξανακινηθεί και όλη η τοπική οικονομία.
Από τη στιγμή που θα υπάρξει γρήγορη αποτίμηση της ζημιάς, θα στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός τον ΕΛΓΑ, για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι γρήγορα για την απώλεια της παραγωγής τους.”

Το ήθος και η πολιτική του πορεία τον κατατάσει στους πλεόν αγαπητούς της παράταξης που ίδρυσε ο Κώνσταντίνος Καραμανλής…

Θα κλείσω με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησα να γράφω αυτές τις λίγες γραμμές υπενθυμίζοντας ένα χωρίο από την δημόσια τοποθέτησή του που γνωστοποιούσε την πρόθεση του να μην “ξανακατέβει” ως υποψήφιος βουλευτής:

«Πριν από δύο δεκαετίες, με την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η γενιά μας τόλμησε ένα νέο ξεκίνημα, ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον για την παράταξή μας και την Ελλάδα.

Σήμερα, είκοσι χρόνια αργότερα, με προσωπική μου απόφαση δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας.

Η αγάπη μου για την Αρκαδία θα παραμένει αστείρευτη και ανυστερόβουλη.

Δεν αποξενώνομαι από τους συμπολίτες μου και τους συμπατριώτες μου.

Δεν αποσύρομαι από τον ζωτικής σημασίας αγώνα για την αναγέννηση της Ελλάδος μας.

Συμπαρατάσσομαι με τον πρόεδρο, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον αγώνα για τη νίκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές, με την ελπίδα, η Ελλάδα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Η Ελλάδα να καταστεί ισότιμη στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί όπου με πίστη, φιλοπατρία και διορατικότητα την οδήγησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».


Είναι ξεκάθαρο πως όταν κλείνει ένα κεφάλαιο, ανοίγει ένα άλλο και μετά κι άλλο, κι άλλο μέχρι να να φτάσεις στην τελευταία σελίδα και ολοκληρωθεί το βιβλίο.

Αυτό, για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, αργεί…

Σπύρος Δ. Παπαδάκης

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές