Το πρώτο θεματικό Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι είναι γεγονός

Το πρώτο και μοναδικό θεματικό Μουσείο Άλατος στην Ελλάδα άνοιξε τις πύλες του και λειτουργεί εδώ και λίγες ημέρες στην Τουρλίδα της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου δίπλα στην λιμνοθάλασσα, δίνοντας ένα νέο στίγμα ενδιαφέροντος για ολόκληρη την δυτική Ελλάδα, ώστε να αναδειχθεί σε πιο σπουδαίο τόπο προορισμού.

Το μουσείο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Kέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς να υπαχθεί  σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα, αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη  των συνεργατών και  φίλων του.

Ο ιδρυτής του κέντρου Νίκος Κορδόσης, δικηγόροςμε σπουδαία δραστηριότητα στο χώρο του πολιτισμού, μας έδωσε πληροφορίες για τις προσπάθειες που έγιναν, ώστε να ετοιμαστεί το Μουσείο, αλλά και για τον πλούτο των εκθεμάτων και την σημασία του.

Το Μουσείο”

Στην απέραντη  λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου,   εδώ και εκατοντάδες χρόνια,  λειτουργούν δύο αλυκές που παράγουν το 65% του ελληνικού αλατιού.

Η πιο μεγάλη, η λεγόμενη Άσπρη Αλυκή, έχει έκταση 12.500 στρέμματα και είναι δημοσίου συμφέροντος. Η πιο μικρή, η λεγόμενη Αλυκή Τουρλίδος, έχει έκταση 1.750 στρεμμάτων και ανήκει στον δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Ο ιδρυτής της Διεξόδου και πρωτεργάτης της δημιουργίας του Μουσείου Άλατος Νίκος Κορδόσης, που προσφέρει εξαιρετικό έργο στο Μεσολόγγι.

Με αυτά τα δεδομένα πριν από λίγα χρόνια ο Κοινωφελής Ιδιωτικός Πολιτιστικός Οργανισμός «Διέξοδος», που λειτουργεί στην πόλη από το 1999,  διοργάνωσε στους χώρους του Ιστορικού του Μουσείου μία  έκθεση με τον τίτλο: Αλάτι – Ο λευκός θησαυρός η οποία κατά το διάστημα της τρίμηνης λειτουργίας της υποδέχθηκε περισσότερους από 7.500 επισκέπτες.

Tο πρωτόγνωρο αυτό γεγονός  για Μουσείο της περιφέρειας σε συνδυασμό με το ότι η «Διέξοδος» δεν είχε μόνο την τεχνογνωσία  αλλά  κατείχε και όλο το αναγκαίο πληροφοριακό και εκθεσιακό υλικό για τον εμπλουτισμό ενός ανάλογου θεματικού Μουσείου, αποτέλεσε την αιτία να της παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεσολογγίου ένα πεπαλαιωμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο  της δεκαετίας του 1930, μετά του περιβάλλοντος χώρου 1.500 τ.μ.,  που βρίσκεται στην καρδιά της Αλυκής Τουρλίδας, πάνω στην ακτογραμμή του Ιονίου Πελάγους, προκειμένου να ιδρύσει και να λειτουργήσει σε αυτό Μουσείο Άλατος.

Έτσι,  χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς να υπαχθεί  σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα αλλά μόνο με την ψυχή και τις οικονομίες του ιδρυτή της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση και της οικογενείας του, την υποστήριξη του δήμου της πόλης και την έμπρακτη αγάπη  των συνεργατών και  φίλων του, το ανακαίνισε και δημιούργησε το πρώτο Μουσείο ‘Άλατος στη χώρα.

“Αρκεί μία ξενάγηση στο Μουσείο”

Ένα θεματικό μουσείο στο οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει   ο,τιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι από  την πρώτη  εμφάνισή του στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό  και τη θρησκεία.

Να γνωρίσει  τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους και της κοκκομετρίας τους. Να εντυπωσιαστεί από τις 14.000 χρήσεις του.

Να πληροφορηθεί για τις ενεργείς και εγκαταλειμμένες αλυκές όλης της χώρας. Για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας,  αλλά και για την ιστορία της Μαύρης Αλυκής καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές  της δεκαετίας του 1930.

Να δει έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από  το αλάτι αλλά και  την μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή 1.500 αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας.

Να  παρακολουθήσει  από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής  του  αλατιού και  τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του και τέλος από τον  περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων   πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπο της περιοχής.

“Η συλλογή των εκθεμάτων”

Όσον αφορά στη συλλογή των εκθεμάτων του μουσείου, ο Νίκος Κορδόσης, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Η δική μου ενασχόληση και της γυναίκας μου με το αλάτι ξεκινά το 2007. Ήταν η χρονιά που αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη σχετική με το αλάτι έκθεση.

Από τότε άρχισε και η συγκρότηση των συλλογών από θαλασσινά και ορυκτά αλάτια, από αλάτια σε διάφορα χρώματα και κοκκομετρίες, από φωτογραφίες και παλαιά έγγραφα, από παλαιά μηχανήματα και εργαλεία, έργα τέχνης από αλάτι καθώς και η συλλογή 1.500 αλατιέρων που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας.»

σχετικα αρθρα

Leave a review