Πώς να συνεχίζεις τις οικογενειακές παραδόσεις ως single μαμά

Αν είσαι προσφάτως single μαμά τότε σίγουρα δυσκολεύεσαι ακόμα να βρεις τα «πατήματα» και τις ισορροπίες. Ειδικά αν είχατε κάποιες παραδόσεις που κάνατε όλοι μαζί, τότε ίσως δυσκολευτείς αρκετά στην αρχή. Όμως, η προσαρμοστικότητα είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει και έτσι να είσαι σίγουρη πως σύντομα θα δεις το φως στο τέλος του τούνελ.

Το να βρεις έναν τρόπο να συνεχίσεις ή να προσαρμόσεις τις παραδόσεις μέσα στα νέα δεδομένα της οικογένειας είναι πολύ σημαντικό για σένα αλλά και το μικρό σου. Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τις μικρές παραδόσεις που είχαμε με τους γονείς μας και αυτά τα family rituals είναι πολύ σημαντικά για το παιδί.

Αυτές τις οικογενειακές εκδρομές με κάθε ευκαιρία, τα μεσημέρια της Κυριακής γύρω από το τραπέζι ή τις βόλτες στα μαγαζιά πριν τις γιορτές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα family rituals

Αυτές οι μικρές οικογενειακές παραδόσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη συναισθηματική ανάπτυξή του αλλά και την ισχυροποίηση των οικογενειακών δεσμών.

Ο ψυχολόγος, Joseph Nowinski, από το πανεπιστήμιο του Connecticut αναφέρει πως «παίζουν σημαντικό ρόλο στο να βρουν τα παιδιά τη δική τους ταυτότητα. Να μάθουν ποιοι είναι και να βρουν τη θέση τους στην οικογένεια».

Οι περισσότερες οικογενειακές παραδόσεις φέρνουν χαμόγελα στη θύμησή τους, όμως είναι σημαντικό να θυμάσαι πως μπορούν εύκολα να μεταβληθούν ανάλογα με τις συνθήκες.

Πώς να τις διατηρήσεις

Η οικογενειακή σύμβουλος, Emily Heird, αναφέρει: «Ένα διαζύγιο είναι ούτως ή άλλως επώδυνο και αυτόματα αποχαιρετά όποιες οικογενειακές παραδόσεις είχατε. Μπορεί εσύ να είσαι έτοιμη να απομακρυνθείς από τον σύντροφό σου και την οικογένειά του, όμως το πιθανότερο είναι πως το παιδί θα εξακολουθήσει να διατηρεί στενή σχέση μαζί τους. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και να βάζετε τις διαφωνίες στην άκρη για χάρη του μικρού σας, άλλωστε το έχετε και οι δυο ως προτεραιότητά σας. Μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να επηρεάζουν τον χρόνο που περνά το παιδί με κάποιον από τους δυο σας, ή τους παππούδες».

Ωστόσο, τονίζει, πως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμπεριφέρεστε σαν να μην άλλαξε τίποτα. Είναι σημαντικό να προσπαθείτε να διατηρήσετε τα πράγματα ως είχαν, αλλά να ταυτόχρονα να αναγνωρίζετε πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Ρωτήστε το μικρό σας ποιες παραδόσεις απολάμβανε περισσότερο. Είχε κάποια αγαπημένη δραστηριότητα που κάνατε ως οικογένεια; Κάποιο αγαπημένο φαγητό; Φροντίστε να συνεχίσετε τις αγαπημένες του παραδόσεις και βάλτε στην άκρη τις διαφορές που έχετε ως ζευγάρι και απολαύστε τον χρόνο που περνάτε με το παιδί σας.

Δημιουργία νέων

Αν δεν είναι δυνατόν να συνεχίσετε κάποιες από τις προηγούμενες παραδόσεις, τότε φροντίστε να δημιουργήσετε καινούργιες. Δείτε το ως μία ευκαιρία να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο και έναν fun τρόπο να περάσετε χρόνο με το μικρό σας. Αυτό μπορεί να είναι να τρώτε pancakes κάθε Σάββατο πρωί, να καθιερώσετε μία ημέρα της εβδομάδας να τρώτε πίτσα ή μακαρόνια που θα φτιάχνετε μαζί, να πηγαίνετε μαζί για ποδήλατο κάποιο απόγευμα της εβδομάδας, ή και να βλέπετε κάθε Κυριακή μία ταινία μαζί στον καναπέ με ποπ κορν.

Photo: Pexels  – Yan

ΠΗΓΗ:

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές