PressDay: 490π.χ – Η Μάχη του Μαραθώνα, μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας

«Η νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα έδωσε στους Έλληνες την ευκαιρία να επιζήσουν για τρεις αιώνες, όποτε και ανάπτυξαν αξιόλογο πολιτισμό, στη βάση του οποίου υπάρχει ο δυτικός πολιτισμός», είναι ο ιστορικός απολογισμός της μάχης από τους σύγχρονους καταγραφείς της ιστορίας.

Η περίφημη μάχη του Μαραθώνα χαρακτηρίστηκε ως “μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας” αναφέρθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 2010, κατά τον εορτασμό για τα 2500 χρόνια από την μάχη.

Ανισορροπία δυνάμεων

Οι Πέρσες, ερχόμενοι από την Ερέτρια, πέρασαν την Αττική και στρατοπέδευσαν στον Μαραθώνα μετά από συμβουλή του Ιππία. Ο Μιλτιάδης, ως επικεφαλής αθηναϊκής δύναμης, ήξερε καλά τις περσικές τακτικές. Οι Αθηναίοι αποφάσισαν λοιπόν να κλείσουν τις δύο εξόδους των στενών του Μαραθώνα στέλνοντας ταυτόχρονα, τον Φειδιππίδη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια. Οι Σπαρτιάτες απάντησαν ότι θα στείλουν στρατό μετά την πανσέληνο, λόγω του εορτασμού των Καρνίων. Έτσι, μόνο χίλιοι οπλίτες από τις Πλαταιές κατέφθασαν στον Μαραθώνα για να βοηθήσουν τους Αθηναίους.

Τελικά, 9-10.000 Αθηναίοι οπλίτες, μαζί με περίπου 1.000 Πλαταιείς, ήρθαν αντιμέτωποι με τον αναρίθμητο στρατό των Περσών, που εκτιμάται ότι απαριθμούσε από 100 έως 300.000 στρατιώτες.

Η Στρατηγική

Ο Μιλτιάδης, παρέταξε τους Αθηναίους με ενισχυμένες τις άκρες, αφήνοντας το κέντρο αδύναμο. Αυτό παρέσυρε το στρατό των Περσών, που εγκλωβίστηκε στο κέντρο και βρέθηκε περικυκλωμένος από τους Έλληνες.

Οι αθηναϊκές πτέρυγες διέλυσαν τις περσικές γραμμές και περικύκλωσαν το ισχυρό κέντρο των Περσών. Η μάχη έληξε με υποχώρηση των Περσών στα πλοία. Κατά την υποχώρηση, αρκετοί Πέρσες σκοτώθηκαν στους γύρω βάλτους. Οι Αθηναίοι συνέχισαν την επίθεσή τους στρεφόμενοι κατά των περσικών πλοίον καταστρέφοντας επτά απ’ αυτά.

Στη μάχη σκοτώθηκαν 192 Αθηναίοι και 11 Πλαταιείς- καθώς επίσης ο πολέμαρχος Καλλίμαχος και ο στρατηγός Στησίλεως ο Θρασύλεω. Σύμφωνα με τις καταγραφές του Ηρόδοτου, οι Πέρσες έχασαν 6.400 άνδρες στο πεδίο της μάχης, ενώ παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών κατά την υποχώρηση.  

Η ήττα των Περσών και η προσπάθεια αντεπίθεσης

Ο περσικός στόλος υποχωρώντας κινήθηκε προς αντεπίθεση από την αντίθετη πλευρά και πλέοντας γύρω από το Σούνιο κατευθύνθηκε στο Φάληρο.  Αντιλαμβανόμενοι την κίνησή τους οι Αθηναίοι, χωρίς να χάσουν στιγμή, έφυγαν από τον Μαραθώνα και επέστρεψαν σε απίστευτο ρυθμό, καταφέρνοντας να φθάσουν πρώτοι στην Αθήνα. Βλέποντας τον ήδη παρατεταγμένο στρατό των Αθηναίων, οι Πέρσες, αποφάσισαν να αποχωρήσουν χωρίς μάχη.

Οι Σπαρτιάτες έφθασαν στο πεδίο της μάχης μία μέρα αργότερα. Αντικρίζοντας τους νεκρούς Πέρσες δεν είχαν παρά να αναγνωρίσουν τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων.

Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι, χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμινΣιμωνίδης 


(Αμυνόμενοι υπέρ των Ελλήνων οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα,κατέστρεψαν τη δύναμη των χρυσοντυμένων Περσών)

Ιστορική καταγραφή είναι η αναφορά στον Φειδιππίδη. Ο αγγελιοφόρος της μάχης με την υποχώρηση των Περσών, έφυγε τρέχοντας από τον Μαραθώνα για να μεταφέρει τη χαρμόσυνη είδηση στους πολίτες της Αθήνας. «Νενικήκαμεν» αναφώνησε ενώπιον των συμπολιτών του και έπεσε νεκρός από την εξάντληση.

Προς τιμήν του καθιερώθηκε και και ο Μαραθώνιος δρόμος ως την κορωνίδα των αγωνισμάτων στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 2004, αθλητές από όλο τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην αυθεντική διαδρομή του Φειδιππίδη.

Η ημερομηνία

Η ακριβής ημερομηνία ήταν αρκετά συγκεχυμένη στα αρχαία ιστορικά κείμενα, καθώς ως φαίνεται, η κάθε πόλη κράτος είχε το δικός της ημερολόγιο.

Εκτιμάται ότι έλαβε χώρα τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ.

Η 12η Σεπτεμβρίου, επικράτησε ως η συμβατική ημερομηνία για τη Μάχη του Μαραθώνα μετά από πρόταση του Γερμανού φιλόλογου Φίλιπ Άουγκουστ Μπεκ 1855.


11 Σεπτεμβρίου – Ημερολόγιο Συμβάντων

Από : https://el.wikipedia.org

Γεγονότα

1185 – Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός  θανατώνεται βάναυσα στην Κωνσταντινούπολη.

1213 – Σταυροφορία των Αλβιγηνών: Ο Σιμόν ντε Μονφόρ νικά τον Πέτρο Β΄ της Αραγωνίας στη μάχη του Μυρέ.

1229 – Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας νικά τους  Αλμοάδες στο Πορτοπί της Μαγιόρκα.

1309 – Κατά τη διάρκεια της Ρεκονκίστα, το Εμιράτο της Γρανάδας παραδίδει το Γιβραλτάρ στους στρατιώτες του Βασιλείου της Καστίλης.

1683 – Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων νικά τον οθωμανικό στρατό στη μάχη της Βιέννης.

1829 – Οι Έλληνες νικούν στη μάχη της Πέτρας, την τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

1846 – Μετά το μυστικό γάμο τους, η Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ και ο Ρόμπερτ Μπράουνινγκ μετακομίζουν στην Ιταλία.

1847 – Αμερικανικό-Μεξικανικός πόλεμος: Αρχίζει η μάχη του Καπουλτεπέκ.

1848 – Η Ελβετία γίνεται ομοσπονδιακό κράτος.

1890 – Ιδρύεται το Σόλσμπερυ στη Ροδεσία.

1897 – Εκστρατεία Τίρα: Διεξάγεται η μάχη του Σαραγκάρι.

1910 – Πρεμιέρα της Συμφωνίας Νο 8 του Γκούσταβ Μάλερ στο Μόναχο (με μία χορωδία 852 τραγουδιστών και ορχήστρα 171 μουσικών).

1923 – Η νότια Ροδεσία, που σήμερα ονομάζεται Ζιμπάμπουε, προσαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1940 – Ανακαλύπτονται τοιχογραφίες στο σπήλαιο Λασκώ στη Γαλλία.

1943 – Β΄ Παγκόσμιος ΠόλεμοςΕπιχείρηση Δρυς. Ο Μπενίτο Μουσολίνι, δικτάτορας της Ιταλίας, διασώζεται από τον κατ’ οίκον περιορισμό στο Γκραν Σάσσο στο Αμπρούτσο, από Γερμανούς καταδρομείς υπό τον Ότο Σκορτσένυ.

1944 – Απελευθερώνεται η Λευκάδα από τον ΕΔΕΣ, ο οποίος εξόντωσε τη γερμανική φρουρά του νησιού.

1953 – Ο Αμερικανός γερουσιαστής και μελλοντικός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παντρεύεται τη Ζακλίν Μπουβιέ στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.

1958 – Ο Τζακ Κίλμπυ παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα ενώ εργάζεται στην Texas Instruments.

1959 – Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το Λουνά 2  στη Σελήνη.

1959 – Κάνει πρεμιέρα στις Η.Π.Α. η Μπονάντσα, η πρώτη προγραμματισμένη έγχρωμη τηλεοπτική σειρά.

1961 – Ο Χουάν Κάρλος, πρίγκιπας των Αστουριών και επίδοξος διάδοχος του ισπανικού θρόνου, αρραβωνιάζεται στη Λωζάνη την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας.

1966 – Εκτοξεύεται το Gemini 11, η προτελευταία αποστολή του προγράμματος Gemini της NASA.

1970 – Παλαιστίνιοι τρομοκράτες ανατινάζουν τρία αεροπλάνα στην Ιορδανία, συνεχίζοντας να κρατούν τους επιβάτες ομήρους σε διάφορες μη ανακοινωμένες θέσεις στο Αμμάν.

1974 – Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄, ο «Μεσσίας» του κινήματος των Ρασταφάρι, καθαιρείται μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, δίνοντας τέλος σε μία βασιλεία 58 ετών.

1977 – Ο Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής κατά του  απαρτχάιντ Στίβεν Μπίκο πεθαίνει ενώ βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση.

1980 – Πραγματοποιείται στρατιωτικό  πραξικόπημα στην Τουρκία.

Γεννήσεις

Θάνατοι

σχετικα αρθρα

Leave a review