Σε υψηλό 11μηνου οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία


Στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ένδεκα μηνών έφτασε τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις 111,5 μονάδες (από 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο). Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ένδεκα μηνών. Ωστόσο, είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή, που είχε διαμορφωθεί στις 116,7 μονάδες.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η αρχική ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα φαίνεται να έχει εξαλειφθεί, ενώ υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για την ερχόμενη τουριστική περίοδο που είναι θετικότερα του αναμενόμενου.

Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες.

Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 72,9% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (από 74,2% τον Ιανουάριο).

Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Επίσης, σημειώθηκε άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής 1,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 1,0% στην ΕΕ27, καθώς και άνοδος για την εγχώρια μεταποίηση 8,2% (y-o-y).

Νέα ενίσχυση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 29,6% σημειώθηκε τον Δεκέμβριο (y-o-y) αλλά και άνοδος εμπορικού ελλείμματος στα 3,8 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

σχετικα αρθρα

Leave a review