Στ. Πέτσας: Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στην καθιερωμένη διαδικτυακή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανφέρθηκε στο επιδημιολογικό τοπίο της χώρας, ενώ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν θα υπάρξουν μέτρα για τα Χριστούγεννα, τόνισε πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών και ότι σημαντικό ρόλο για την επιστροφή στην κανονικότητα θα παίξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο κος Πέτσας είπε:

Για τον κορονοϊό

Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15.000.000 και ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000. Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν  την Πέμπτη από το ECDC, σχεδόν ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο κόκκινο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Ο ιός -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων-30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε  να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τη στιγμή αυτή, σε ολόκληρη την Ευρώπη τα Συστήματα  Υγείας -όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ κάποιες χώρες  όπως η Ελβετία, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη. Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα.  Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το Ε.Σ.Υ.. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230.

Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες Μ.Ε.Θ.-COVID που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου ξεπεράσαμε τις 200. Και από τις 490 απλές κλίνες κορονοϊου, ξεπεράσαμε τις 1.500. Ήδη, ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους  άγγιξαν τα όριά τους. Κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών  θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και  τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με Π.Ν.Π. που έγινε νόμος του Κράτους. Παράλληλα υπήρξε μέριμνα ώστε  στις δύο αυτές  ιδιωτικές κλινικές να μην συνυπάρχουν COVID περιστατικά με non COVID και ακολούθησε μεταφορά των νοσηλευόμενων  σε άλλες κλινικές.

Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες, να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Όλοι οι Έλληνες τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η πρωτοβουλία  των νοσηλευτριών και των νοσηλευτών που μετέβησαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ δίπλα σε ασθενείς με COVID-19. Έκαναν -όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε μαζί τους-  σπίτι τους την Ελλάδα και οικογένειά τους όλες τις Ελληνίδες, όλους τους  Έλληνες. Επέδειξαν μια βαθιά πατριωτική στάση. Και απέδειξαν ότι η ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι  λέξεις κενές.

Για το εμβόλιο

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στις δύσκολες αυτές ώρες η επιστήμη αναγεννά την ελπίδα σε ολόκληρο τον Κόσμο και η Ε.Ε. κινείται συντονισμένα για την ανακούφιση των λαών της. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνία με την BioNTech/Pfizer για την προμήθεια  του εμβολίου. Είναι η 5η συμφωνία που υπογράφει και επιβεβαιώνει τις κοινές προσπάθειές να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες της Ένωσης ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σημειώνεται ακόμη  ότι  την Παρασκευή η Pfizer και η BioNTech Group κατέθεσαν  στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αίτηση αδειοδότησης για την κυκλοφορία του εμβολίου. Και όλα αυτά δείχνουν πως η ημέρα της απελευθέρωσης από την πρωτόγνωρη παγκόσμια περιπέτεια έρχεται πιο κοντά.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των Ελλήνων και συνεχίζει την προετοιμασία για την άμεση εφαρμογή  του από την πρώτη μέρα που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα μας. Και βέβαια -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- το εμβόλιο θα είναι δωρεάν. Ας κάνουμε έως τότε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ας τηρήσουμε ακόμη πιο σχολαστικά τις συστάσεις των ειδικών. Ας προσέξουμε ακόμη πιο πολύ για να αναστρέψουμε τις καμπύλες των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές. Ο πόλεμος αυτός μας αφορά όλους.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα Χριστούγεννα, απάντησε:

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα είναι αυτά τα Χριστούγεννα διαφορετικά, όπως ήταν και το Πάσχα; Υπάρχει, δηλαδή, το ενδεχόμενο τα μέτρα να επεκταθούν και στα σπίτια; Δηλαδή, να μην υπάρξουν μαζώξεις και στα σπίτια τις γιορτές; Θα πρέπει να αποφύγουμε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες; Θα υπάρχει όριο ατόμων ανά σπίτι;

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ποια πολεμοφόδια έχει κρατήσει η Κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρήσεις που θα πληγούν οικονομικά; Φαίνεται αν θα ανοίξει οριακά η οικονομία τα Χριστούγεννα;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Με ρωτάτε αν τα Χριστούγεννα του 2020 θα είναι αλλιώς, όπως ήταν αλλιώς το Πάσχα του 2020. Όλο το 2020 είναι αλλιώς. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί: Να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα. Να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Να τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Να φοράμε τη μάσκα μας. Να κρατάμε τις αποστάσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Επίσης, δεδομένου του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, είναι καλό να προστατεύουμε τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους συμπολίτες μας από τις πολλές επαφές. Επομένως, όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε. Είναι στο χέρι του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας να γίνει ένας ήρωας, απλώς τηρώντας τα μέτρα των ειδικών. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Αυτός είναι ο πόλεμος που δίνουμε αυτή τη στιγμή. Ας τηρήσουμε, λοιπόν, τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί. Ας μην βιαζόμαστε. Ας κάνουμε αυτή τη μικρή θυσία αλλαγής του τρόπου της καθημερινότητάς μας και των προγραμματισμένων διακοπών μας, όποτε και αν ήταν αυτές το Καλοκαίρι ή τον Χειμώνα, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στη λήξη της πανδημίας. Και η ασφάλεια θα έρθει μόνο όταν έχουμε εμβολιάσει ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού με τα εμβόλια που φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είναι θέμα λίγων μηνών, προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές