Σχολικός εκφοβισμός: Τι να κάνει το παιδί που πέφτει θύμα βίας και σχολικού εκφοβισμού?

Σχολικός εκφοβισμός (Bullying):

To bullying (εκφοβισμός) είναι μία επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται σκόπιμα και περιλαμβάνει μία ανισορροπία δύναμης και αντοχής. Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και παίρνει φυσική και λεκτική μορφή αλλά και σχετική με αυτές.

Την ίδια στιγμή που τα αγόρια μπορεί να εκφοβίσουν άλλους χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους, τα κορίτσια συχνά εκφοβίζουν άλλα κορίτσια μέσα από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το bullying είναι μέρος του σχολείου και του εργασιακού χώρου εδώ και πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιούργησαν ένα νέο χώρο για bullying, όπου επεκτάθηκε το εύρος του.

Η πρόληψη και ο τερματισμός του bullying, περιλαμβάνει μία δέσμευση ως προς τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα παιδιά μπορούν να ευδοκιμήσουν, κοινωνικά και εκπαιδευτικά, χωρίς να φοβούνται.

Συμβουλές στο παιδί που βιώνει τον εκφοβισμό

Τι να κάνει το παιδί που πέφτει θύμα βίας και σχολικού εκφοβισμού?

Να θυμάστε και να υπενθυμίζετε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Γι΄αυτό που συμβαίνει δεν φταίει το παιδί. Δεν υπάρχει καμία πραγματική αιτία για να το χτυπήσει κάποιος ή να του μιλήσει άσχημα.
  • Πολλά παιδιά στο σχολείο βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.
  • Είναι σημαντικό το παιδί να είναι περήφανο για τον εαυτό του. Δεν χρειάζεται να ντρέπεται εκείνο για κάτι άσχημο που έκανε κάποιος άλλος.
  • Εάν συμβεί κάτι, καλό είναι να το μοιραστεί με τους καθηγητές και τους γονείς. Αυτό δεν θα σημαίνει ότι μαρτυράει το άλλο παιδί, αλλά ότι βοηθά τον εαυτό του.
  • Οι δυσκολίες δεν εξαφανίζονται ποτέ από μόνες τους. Εάν συμβεί μία φορά είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί.
  • Η απομόνωση δεν είναι λύση. Κι άλλα παιδιά μπορεί να έχουν ενοχληθεί από τη συμπεριφορά εκφοβισμού. Προτρέψτε το παιδί να μοιραστεί την εμπειρία του.
  • Η αδιαφορία δεν είναι λύση. Η δράση ναι.
  • Τονίστε ότι το να απαντήσει το παιδί με τον ίδιο τρόπο δεν θα το βοηθήσει. Απλά θα κάνει κάτι που έτσι κι αλλιώς το ενοχλεί.
  • Επαναλαμβάνετε συχνά στο παιδί ότι είναι πολύ σημαντικό για πολλούς ανθρώπους. Αν κοιτάξει γύρω του θα τους βρει, και αυτοί οι άνθρωποι  μπορούν να βοηθήσουν.
  1. Προτείνετέ του να μιλήσει με κάποιον ψυχολόγο.

σχετικα αρθρα

Leave a review