Σύνοδος Κορυφής: Για τον Δεκέμβρη αναβάλλονται οι κυρώσεις

Τι αναφέρει το νέο προσχέδιο που θα κατατεθεί στους ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες. Σε επόμενη σύνοδο παραπέμπεται η πιθανότητα κυρώσεων κατά της Άγκυρας

Όπως φαίνεται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Έτσι άλλωστε προβλέπει και το νέο προσχέδιο το οποίο έχει προταθεί και αναμένεται να κατατεθεί από τους ηγέτες με κύριο αντικείμενο την κατάσταση στην Ν.Α Μεσόγεια αλλά και την στρατηγική σχέσης Ευρώπης – Τουρκίας.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με το θέμα η Τουρκία καλείται “να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου” ενώ ζητείται “συνολική διευθέτηση του Κυπριακού”.

Η αναφορά στο θέμα των κυρώσεων γίνεται με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο. Δηλώνεται ότι “σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Μάλιστα γίνεται επίκληση συγκεκριμένων άρθρων ευρωπαϊκών συνθηκών (άρθρο 29 της ΣΕΕ άρθρο 215 ΣΛΕΕ) που παραπέμπουν ευθέως σε κυρώσεις. Επισημαίνεται παράλληλα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέλθει αναλόγως και θα λάβει αποφάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, το αργότερο κατά τη σύνοδό του του Δεκεμβρίου”

Μία τέτοια συνθήκη φυσικά είναι αποτέλεσμα των έντονων διεργασιών που πραγματοποιήθηκαν από την ελληνική και κυπριακή πλευρά οι οποίες απέρριπταν το αρχικό προσχέδιο το οποίο δεν εμπεριείχε καμία αναφορά στην προοπτική των κυρώσεων.

σχετικα αρθρα

Leave a review

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε συσκευές, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για τους σκοπούς που περιγράφονται παρακάτω. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας για τους εν λόγω σκοπούς. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας ή να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτή την επεξεργασία. ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ Περισσότερες Επιλογές