ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Νέο επιπλέον ποσό ενέκρινε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Νέα χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με την έγκριση 603 εκατ. ευρώ επιπλέον στο χρηματοδοτικό εργαλείο, ΤΕΠΙΧ ΙΙ , για να καλυφθεί περαιτέρω η υψηλή ζήτηση που υπήρξε από τις επιχειρήσεις για λήψη δανείων κεφαλαίων κίνησης. Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων περιλαμβάνει επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ιδρυτική πράξη  του 2016 κατά την οποία το ΤΕΠΙΧ ΙΙ διέθετε 400 εκατ. ευρώ, τροποποιείται και το συνολικό ποσό ανέρχεται στο 1,003 δισ.. ευρώ, με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη

Με το ποσό αυτό καλύπτεται η συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ το οποίο αποτελεί κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ και των τραπεζών με οσοστό συνεπένδυσης στο 40% από την πρώτη και στο 60% από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές).

‘Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση περισσότερων δανείων κεφαλαίου κίνησης τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, αλλά δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι ώστε να μπορέσουν να τα πάρουν στα χέρια τους οι δικαιούχοι.

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το ότι στις νέες εκταμιεύσεις το ποσοστό συνεπένδυσης στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ αλλάζει σημαντικά και από 40% – 60% που είναι σήμερα, μετατρέπεται σε 5% για την ΕΑΤ και 95% για τις τράπεζες.

Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι από πλευράς δημοσίου να εισφερθούν και για να καλυφθεί ένα μέρος της μεγάλης ζήτησης, θα πρέπει να συνδράμουν οι συμμετέχουσες τράπεζες.

Στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν ενταχθεί για δανειοδότηση 12.900 επιχειρήσεις και το αιτούμενο συνολικό ποσό, ανέρχεται στα 2,6 δις. ευρώ, ενώ οι αιτήσεις που κατατέθηκαν, ξεπέρασαν τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό τα 10 δισ. ευρώ.

Οι επιπλέον πόροι είναι μόνο για να καλυφθούν αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και δεν θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

σχετικα αρθρα

Leave a Comment

Leave a review