Τη μάχη της ζωής την κερδίζουν οι εμπνευσμένοι…

από την Ελευθερία Φιλίππου.

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου…πάνε όμως πολλά πολλά χρόνια πριν…!

Το φεγγάρι το Σεπτεμβρίου έχει μία άλλη μαγεία, σε προγραμματίζει αλλιώς. Φεύγει το καλοκαίρι και έρχεται μία ξαφνική συνειδητοποίηση με αυτό το φεγγάρι…ή όχι;

Εκείνο το φεγγάρι όμως εκείνο το φεγγάρι είχε μία άλλη αίγλη!

Βρίσκομαι στην αυλή του σπιτιού του χωριού μου και κοιτάω τη σελήνη…στα χέρια μου κρατώ ένα φιλοσοφικό δοκίμιο και τα περίφημα Ορφικά του Πασσά. Τα πρώτα αστέρια είναι ήδη στον ουρανό.  «Αν ο καθένας μας αφιέρωνε έστω και δεκαπέντε λεπτά τη μέρα να κοιτά τη θάλασσα και τον ουρανό και να συνειδητοποιεί το μεγαλείο του σύμπαντος, ίσως η ιστορία του ανθρώπου να γραφόταν αλλιώς, ίσως και η ιστορία αυτού του τόπου να γραφόταν αλλιώς», διότι τη μάχη της ζωής πιστέψτε με την κερδίζουν αποκλειστικά οι εμπνευσμένοι.

Ποιοι είναι οι εμπνευσμένοι, θα με ρωτήσετε. «Εκείνοι που αφιερώνουν έστω και ένα τέταρτο την ημέρα να κοιτάξουν τον ουρανό και την θάλασσα επιτρέποντας στη μαγεία του σύμπαντος να τους ξεθολώσει το μάτι», θα απαντήσω.

Η καρδιά ετοιμαζόταν για τη μεγάλη συνειδητοποίηση μια και η πανσέληνος θα έριχνε το δικό της φως σε αυτή & έτσι και έγινε! Το βλέμμα κατεβαίνει και ανοίγω το βιβλίο μου. Βλέπω με κεφαλαία γράμματα τη φράση:

«Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω».

Η περίφημη επιγραφή έξω από την Ακαδημία του Πλάτωνα.

Άραγε τι εννοούσαν σκέφτηκα και το βλέμμα πλέον μαγεύεται από το ολόγιομο φεγγάρι. Η απάντηση μεταξύ άλλων θα έρθει λίγες σελίδες πιο κάτω.

 «Δεν εννοούσαν λοιπόν ότι πρέπει να ξέρεις κανείς «γεωμετρία» να είναι δηλαδή σκυμμένος πάνω στα διάφορα σχήματα. Εννοούσαν πως δεν γίνονταν δεχθεί οι άνθρωποι  που δεν έχουν αίσθηση της γεωμετρικής αρμονίας του σύμπαντος.  Κανένας λοιπόν, που δεν συγκλονίζετε από τη θέαση και τη σχέση του με το ορατό μέρος του σύμπαντος. Γι’ αυτό τους «απαγόρευε την είσοδο» στην Ακαδημία ο Πλάτων».

Αν δεν επιζητά κανείς την επαφή του με τη γεωμετρική αρμονία του σύμπαντος τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να απεγκλωβίσει τη σκέψη και την ύπαρξή του από τα περιορισμένα τετραγωνικά του σχήματος που ο ίδιος νομίζει για ζωή.

Παραμένει εγκλωβισμένος σ’ αυτό το περιορισμένο σχήμα μη μπορώντας να εναρμονιστεί με αυτό που πραγματικά είναι η μαγεία της ζωής.

Απεγκλωβιστείτε λοιπόν…διότι τη μάχη της ζωής την κερδίζουν οι εμπνευσμένοι..

σχετικα αρθρα

Leave a review