Το έργο τέχνης της Katharina Grosse αναδημιουργεί τον μουσειακό χώρο

Eπιμέλεια: Kατερίνα Καρσιώτη

Ένα εικαστικό σύμπαν όπου οι μεγάλες κλίμακες, η φαντασμαγορική παλέτα χρωμάτων, οι γεωμετρίες που αναδημιουργούν τον χώρο και τα έργα τέχνης της Κatharina Grosse που ξεπερνούν τα όρια του μουσείου.

Mία εικαστικός με τα έργα – εγκαταστάσεις της να απλώνονται σε επιφάνειες και να μεταμορφώνουν τις ήδη υπάρχουσες συνθήκες. Ένα τοπίο φανταστικό που τα συστατικά της ζωγραφικής της και οι φόρμες εμπεριέχονται σε ένα φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον με την οπτική να ατενίζει μακριά χωρίς να πέφτει σε σύνορα, χωρίς να πέφτει σε όρια.

Ακόμα και τα όρια του μουσείο καταρρίπτονται…

Η εντυπωσιακά σύγχρονη και ευφάνταστη εγκατάσταση της Katharina Grosse “It wasn’t us” ντύνει τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Hamburger Bahnhoof Museum στο Βερολίνο δημιουργώντας μία ζωγραφική που γεννά νέα δεδομένα χώρου.

Η Katharina Grosse άλλωστε έχει δηλώσει:

"Η ζωγραφική δεν είναι ένα κλειστό σύστημα, είναι ένα παράθυρο, είναι ένας τρόπος σκέψης. Και πολλά ακόμα" 

H οπτική της κινείται ανάμεσα σε ιδιαίτερες χρωματικές υφές και σε μοτίβα πολυποίκιλα που "ρίχνονται" με ελευθερία σε επιφάνειες εντείνοντας τις αισθήσεις. Αντικρίζοντας τα είναι σαν να βιώνεις μία ψυχεδελική συνθήκη η οποία δεν σταματά πουθενά οδηγώντας τον θεατή κάθε φορά και σε διαφορετική θέση. 

"Γιατί οι μεγάλες κλίμακες των εγκαταστάσεων της σε μεταβάλλουν συνεχώς θέση καθώς κάθε θέση που αλλάζει ο επισκέπτης της έκθεσης είναι και μία διαφορετική συνθήκη"

Mία πραγματική επαναδιαπραγμάτευση, ένας πραγματικός επαναπροσδιορισμός του χώρου και της οπτικής. Ένα φαντασμαγορικό εικαστικό θέαμα που σε ταξιδεύει σε ένα Μουσείο που τα όρια εξαφανίζονται !!!

Η έκθεση της θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2021


σχετικα αρθρα

Leave a review