Χάλκη: 96 οι αλλοδαποί διασωθέντες – τι δηλώνει ο Ν. Λαγκαδιανός

«Τιτάνια η προσπάθεια για τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης» δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός ενημέρωσε το κοινό πριν από λίγο, για τα όσα διαδραματίζονται από χθες το απόγευμα ανοικτά της Χάλκης, όπου τα ελληνικά διασωστικά σκάφη που προσπαθούσαν να εντοπίσουν δεκάδες αλλοδαπούς ναυαγούς, δέχθηκαν τουρκικές παρενοχλήσεις.

Συγκεκριμένα ο κος Λαγκαδιανός ανέφερε: «Σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες βρίσκεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, σε θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε έχουν μεταφερθεί στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι διασωθέντες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβάλλονται σε τεστ για τον Covid-19 και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του νησιού».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ειτυχημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο πέλαγος «λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία: Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων, το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο τη νύχτα, το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά- δεν φορούσαν σωσίβια, τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί υπήκοοι. Τονίζεται ότι οι λιμενικές αρχές έχουν εντοπίσει ήδη μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Η Ελλάδα «αποδεικνύει ότι αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου αναφέρθηκε επίσης στα : «οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών» και «τελευταία κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό τη διασπορά των [διακινούμενων] στην Ευρώπη και την αποβίβαση τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της νότιας Ιταλίας. Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά -τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από τα επιχειρησιακά μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της FRONTEX- προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν την σύλληψη τους. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από είκοσι πέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν  επανειλημμένα ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση», κατάληξε ο κ. Λαγκαδιανός.

σχετικα αρθρα

Leave a review