Χριστουγεννιάτικη Αθήνα με lockdown, click away και νεκρή αγορά…

Φέτος τα φώτα σ’ αυτούς που πραγματικά δίνουν φως στη ζωή μας.” Με αυτό το σύνθημα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε το δικό του μήνυμα για τις φετινές, μάλλον θλιβερές, γιορτές των Χριστουγέννων.

Διαβαίνοντας τους ολοφώτιστους δρόμους της πρωτεύουσας, σε μία προσπάθεια να πάρουμε τη γεύση της χαράς που δίνουν τα Χριστούγεννα, δεν μπορείς να μην παρατηρήσεις πόσο θλιβερή είναι τελικά η ατμόσφαιρα.

Φωταγωγημένοι δρόμοι, εντυπωσιακοί στολισμοί στις κεντρικές πλατείες…και εξίσου “εντυπωσιακό” το δυσλειτουργικό σύστημα click away στα καταστήματα.

Εντυπωσιακό στη μη λειτουργικότητά του και ξεκάθαρο ότι δεν αφορά την αγορά και την οικονομία αλλά τη διευκόλυνση των μεταφορικών εταιριών, πχ ACS και λοιπές, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την ανακοίνωση του μέτρου “δεν κοροϊδευόμαστε ότι θα βοηθηθεί το λιανεμπόριο αλλά θα ελαφρυνθούν οι εταιρίες ταχυμεταφοράς, αφού δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο παραγγελιών”.

Τι σημαίνει click away στην πράξη;

Ο καταναλωτής πρέπει να βρει με όποιο τρόπο τα καταφέρει από μακριά, το προϊόν που τον ενδιαφέρει, να πάρει τηλέφωνο ή να μπει στο eshop που θέλει, να το παραγγείλει, να περιμένει το κατάστημα να δει την παραγγελία του και να του στείλει ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του με συγκεκριμένο ραντεβού για να πάει απλώς να το παραλάβει, έξω από το κατάστημα.

Μετρητά τέλος

Ο αγαπημένος μας καταναλωτής, αφού έχει περάσει από όλη αυτή τη διαδικασία και όταν επιτέλους βρεθεί μπροστά στο κατάστημα έχει δύο επιλογές: είτε βγάζει την πιστωτική/χρεωστική του κάρτα και πληρώνει είτε… γυρνάει σπίτι του με άδεια χέρια αφού οι συναλλαγές με μετρητά είναι απαγορευμένες. Ο λόγος; για να μην υπάρξει διασπορά του ιού από τα χρήματα.

Συμπερασματικά λοιπόν και στην πράξη, εγείρονται κάποια ερωτήματα:

  1. Όσοι δεν έχουν eshop τι κάνουν; Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν ειδικό επίδομα έως 5.000€ αλλά ένα eshop χρειάζεται περίπου δύο μήνες για να δημιουργηθεί. Αν προστεθεί και το χρονικό διάστημα μέχρι οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν τα χρήματα, μπορεί και να έχει περάσει ο κορονοϊός…
  2. Για ποιο λόγο δεν μπορούν να ανοίξουν μερικώς και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα τα καταστήματα; Ο φόβος μεγάλης παραβίασης των μέτρων και η μη δυνατή επιβολή επαρκών ελέγχων; Κατά γενική ομολογία η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής καθ’ όλη τη διάρκεια των διάφορων περιοριστικών μέτρων έχουν έως τώρα επιβληθεί, τα τηρούσαν με ευλάβεια αφού δεν είχαν κανένα περιθώριο να διακινδυνεύσουν κάποιο πρόστιμο.
  3. Ποιους ευνοεί τελικά αυτό το μέτρο; Οι Αμερικανοί έχουν μία έκφραση: “follow the money”. Εκτός από τις εταιρίες ταχυμεταφορών όπως μας έγινε σαφές, όσες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν αλυσίδα καταστημάτων τώρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα καταστήματα τους για την παραλαβή των εμπορευμάτων, οπότε δεν κινδυνεύουν από ακυρώσεις παραγγελιών λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις. Επίσης, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, μερικές εκ των οποίων είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται ενώ παράλληλα έχουν ελαχιστοποιήσει τα λειτουργικά τους έξοδα με τα κλειστά καταστήματα και τους υπαλλήλους τους σε αναστολή-που τους πληρώνει το κράτος, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να “ανοίξει” το λιανεμπόριο.
  4. Ποιοι αποκλείονται με το σύστημα του click away? Εκτός από τα καταστήματα που δεν έχουν eshop και φυσικά δεν προλαβαίνουν να φτιάξουν, αυτό το ιδιότυπο μέτρο αποκλείει και ομάδες καταναλωτών. π.χ. όσοι δεν έχουν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους, δεν μπορούν να πληρώσουν μετρητά άρα δεν μπορούν να ψωνίσουν.
  5. Ακόμα και αν θεωρήσουμε “λογικό” τον τρόπο που “άνοιξαν” τα καταστήματα, για ποιο λόγο απαγορεύονται τα μετρητά; Αν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, κινδυνεύουμε από τα χρήματα να κολλήσουμε κορονοϊό, τότε γιατί επιτρέπονται σε όλες τις άλλες κατηγορίες καταστημάτων που δεν έκλεισαν ποτέ όπως πχ τα Super Market, τα φαρμακεία, τα ιατρεία, τα περίπτερα, βενζινάδικα κλπ ή στις ταχυμεταφορές που επιτρέπεται η αντικαταβολή με μετρητά; Από εκείνα τα χρήματα δεν κολλάμε και από τα άλλα κολλάμε; Αυτό είναι μια απάντηση που εκκρεμεί να μας τη δώσει κάποιος υπεύθυνος.

Μέσα στο γενικότερο πελάγωμα της εποχής, φέτος ίσως για πρώτη φορά, στις αντιθέσεις των πολυφωτισμένων χαρούμενων πόλεων της Ελλάδας, δεν θα πρωταγωνιστούν οι άστεγοι και οι λιγότερο τυχεροί συμπολίτες μας, αλλά οι μελλοντικοί άνεργοι εμποροϋπάλληλοι και κατεστραμμένοι καταστηματάρχες, που σηκώνουν στις πλάτες τους όλο το βάρος και αυτής της κρίσης…

σχετικα αρθρα

Leave a review