11 τράπεζες επιχειρούν να σώσουν τον επόμενο αδύναμο κρίκο


Μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην First Republicμ την επόμενη τράπεζα που κινδυνεύει να βρεθεό στον μάτι του κυκλώνα,  σε μια κίνηση που θα αποτελέσει ένδειξη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, δήλωσαν πηγές στο CNBC.

Η αμερικανική τράπεζα, η οποία εξυπηρετεί κυρίως εύπορους πελάτες, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι η επόμενη στο ντόμινο των καταρρεύσεων στις ΗΠΑ.

Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είπαν οι πηγές, και το ποσό μεταβάλλεται συνεχώς. Το σχέδιο πάντως δεν προβλέπει την εξαγορά της τράπεζας.

Bank of America, Wells Fargo, Citigroup και JPMorgan Chase θα συνεισφέρουν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ενώ η Goldman Sachs, και η Morgan Stanley θα καταθέσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν οι πηγές.

Truist, PNC,  U.S. Bancorp, State Street και Bank of New York θα καταθέσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία.

Οι σχετικές καταθέσεις θα πρέπει να παραμείνουν στην First Republic για τουλάχιστον 120 ημέρες.

Η είδηση έρχεται μετά το σφυροκόπημα της μετοχής της First Republic τις τελευταίες ημέρες, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη Παρασκευή και της Signature Bank το Σαββατοκύριακο. Και οι δύο αυτές τράπεζες είχαν μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων καταθέσεων, όπως και η First Republic, γεγονός που αύξησε την ανησυχία ότι οι πελάτες θα αποσύρουν τα χρήματά τους.

Η μετοχή της First Republic, η οποία έκλεισε στα 115 δολάρια ανά μετοχή στις 8 Μαρτίου, διαπραγματευόταν κάτω από τα 20 δολάρια κάποια στιγμή την Πέμπτη. Η τιμή της μετοχής, λίγο μετά την ανακοίνωση της είδησης, ανήλθε στα 40 δολάρια σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η τράπεζα είχε δηλώσει την Κυριακή ότι διαθέτει ρευστότητα άνω των 70 δισ. δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόσθετα κεφάλαια που θα μπορούσε ενδεχομένως να αντλήσει από το πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει τους επενδυτές από το να ξεφορτωθούν τη μετοχή.

Κατά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, αρκετές προβληματικές τράπεζες αγοράστηκαν φθηνά από τις μεγαλύτερους οίκους σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην ηρεμία του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι μη πραγματοποιημένες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της First Republic λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων πέρυσι έχουν καταστήσει την πιθανότητα εξαγορας της μη ελκυστική.

Η απομείωση, η οποία θα αφορούσε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της τράπεζας που διακρατείται μέχρι τη λήξη, θα ισοδυναμούσε με μια τρύπα περίπου 25 δισ. δολαρίων στον ισολογισμό της First Republic, ανέφεραν οι πηγές.

Η First Republic απευθύνεται σε πελάτες και επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου και οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διαχείριση πλούτου και δάνεια για οικιστικά ακίνητα. Η εταιρεία ανακοίνωσε περισσότερα από 212 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού στα τέλη Δεκεμβρίου και δημιούργησε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρά κέρδη πέρυσι.

σχετικα αρθρα

Leave a review